Secretele unuia din cele mai cunoscute monumente ale lumii. Ce au gasit arheologii sub Colosseum

Ultima actualizare: 03-02-2013 07:11
Colosseum

Lucrarile de restaurare ale unui pasaj subteran din Colosseum au scos la lumina informatii nestiute pana acum despre acest monumente celebru in intreaga lume.

Arheologii au descoperit pe peretii pasajului care leaga nivelul 2 de nivelul 3 mai multe fresce si graffiti antice, care infatiseaza simboluri falice.

Desenele fusesera pana acum acoperite de straturi de roca calcifiata, relateaza Associated Press.

Prin urmare, in trecut, pe vremea luptelor cu gladiatori, aceasta arena era decorata pitoresc, dar din pacate mare parte din fresce s-a pierdut, pastrandu-se numai 1%.

“Pentru noi este o surpriza. Un monument celebru in lume, cunoscut, inca ascunde mistere”, declara arheologul Mariarosaria Barbera.

Arena propriu-zisa si scaunele erau din marmura alba, in timp ce interiorul, galeriile si coridoarele erau in totalitate pictate.

Multe din desenele considerate “grafitti” dateaza din secolul al III-lea d. Hr., cand amfiteatrul a fost refacut in urma unui incendiu din anul 217.

Mare parte din acestea au fost facute de fani ai gladiatorilor, care isi vizitau favoritii in galeriile subterane.

Simbolurile falice gasite aici nu aveau vreo conotatie obscena sau jignitoare, ci in Roma antica echivalau cu o urare de noroc, adresata luptatorilor.

Directoarea acestui sit istoric, Rosella Rea, recunoaste ca pana acum nu s-au facut lucrari de restaurare din lipsa banilor. Ea incearca de 20 de ani sa faca rost de fonduri.

Acum, omul de afaceri Diego Della Valle a finantat cu 25 de milioane de euro aceste lucrari, care vor salva monumentul lasat in paragina si afectat de poluare si trafic.

Din cauza metroului care ii distruge fundatiile, Colosseumul a inceput sa se incline spre sud, riscand sa ajunga asemeni faimosului Turn din Pisa.

Pasajul subteran va fi deschis turistilor din aceata vara, dupa ce toate lucrarile de restaurare vor fi terminate.

AICI puteti vedea imagini cu desenele.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO