National Geographic: Testele au stabilit care este data reală a mormântului lui Isus

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 29 Noiembrie 2017 15:24
Categorie: Stiinta
Ierusalim

De-a lungul secolelor, Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost ținta unor atacuri violente, incendii și cutremure.

A fost distrusă total în anul 1009 și reconstruită apoi, făcându-i pe cercetătorii din vremurile noastre să se întrebe dacă acesta ar putea fi cu adevărat locul în care a fost îngropat Hristos de o delegație romană, în urmă cu aproximativ 17 secole.

Acum, rezultatele unor teste științifice publicate de National Geographic par să confirme că rămășițele sanctuarului care se află încastrat în Biserica Sfântului Mormânt sunt niște urme ale unui mormânt de pe vremea romanilor antici.

Bucățile de mortar care au fost desprinse de pe suprafața acestei construcții calcaroase au fost datate în jurul anului 345 Înainte de Hristos. Și, potrivit datelor istorice, mormântul a fost descoperit de romani și păstrat cu evlavie începând cu anul 326.

Până acum, dovezile arheologice adunate din jurul mormântului erau din perioada cruciaților, adică nu erau mai vechi de 1000 de ani.

Deși din punct de vedere arheologic este imposibil de spus dacă mormântul aparține într-adevăr unui evreu cunoscut sub numele de Isus din Nazareth, care, potrivit Noului Testament, ar fi fost crucificat în Ierusalim în anul 30 sau 33, aceste noi date obținute de cercetători afirmă în mod cert că toată construcția vechiului mormânt (peste care a fost ridicată o biserică, n.red.) aparține perioadei împăratului Constantin, primul împărat creștin al Romei.

Mormântul a fost deschis publicului pentru prima dată după multe secole în octombrie 2016, după ce sanctuarul care închide mormântul a fost restaurat semnificativ.

La acea vreme, mai multe probe de mortar au fost luate din diferite locuri ale sanctuarului, iar rezultatele testelor au fost date recent publicației National Geographic.

Biserica nu mai fusese restaurată de aproape 200 de ani, iar în timpul lucrărilor, angajații au făcut o descoperire importantă. Sub placa de marmură așezată pe mormânt au găsit încă una, care arată că acolo a fost îngropat un barbat.

Cladirea a avut nevoie de restaurare după ce, în 2015, a fost închisă pentru că poliția a considerat că oamenii nu mai sunt în siguranță acolo. Se deteriorase din cauza umezelii, a apei și a fumului de la lumânări.

După ce au deschis mormântul, arheologii au găsit piatra pe care a fost întins trupul lui Iisus. Pe lângă asta, a mai fost găsită încă o piatră de marmură, despre care cercetătorii nu știau până acum. Marmura era gravată cu o cruce, ce ar putea data din secolul XII, din perioada Cruciadelor.

Fredrik Hiebert, arheolog din partea Național Geographic, a declarat: "A fost cu totul impresionant să descoperit o a doua bucată de marmură, sub un strat gros de praf. Aceasta era gri, nu era deloc albă pe partea exterioară, iar în mijloc era înscrisă o cruce roșie, nu știam că există acolo. Când ne-am dat seama ce am descoperit, au început să îmi tremure genunchii, este clar dovada că este același mormânt pe care l-a găsit Împăratul Constantin cel Mare în secolul IV".

Situată în interiorul zidurilor orașului vechi din Ierusalim, Biserica Sfântului Mormânt conține două dintre cele mai sfinte elemente ale creștinismului: locul în care a fost crucificat Iisus din Nazaret și mormântul în care trupul său a fost pus să se odihnească după moarte și înainte de învierea Sa.

Mormantul lui Iisus, restaurat dupa lucrari care au durat un an. Descoperirea facuta sub placa de marmura asezata pe el
Mormantul lui Iisus, restaurat dupa lucrari care au durat un an. Descoperirea facuta sub placa de marmura asezata pe el
FULLSCREEN
National Geographic: Testele au stabilit care este data reală a mormântului lui Isus
  • /

Sursa: National Geographic

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pompei
Descoperire arheologică uriașă. Cum arată fresca erotică veche de 2.000 de ani
Cel mai mare obiect făcut de om care orbitează Pământul împlinește 20 de ani
Creatură misterioasă, găsită în Oceanul Atlantic. Ce este de fapt
Motivul pentru care cercetătorii au modificat ADN-ul vacilor
Definiția kilogramului va fi schimbată. Peste 50 de experți au analizat problema
Un nou organism, dintr-un regn necunoscut, a fost găsit într-un parc din Canada
meteorit texas
Fenomen bizar observat pe cerul SUA. Explicația specialiștilor
Un crater uriaș descoperit în Groenlanda pune pe jar comunitatea științifică. De ce trebuie luate măsuri urgente
Cercetătorii au descoperit o planetă înghețată, de 3 ori mai mare decât suprafața Pământului
Descoperire istorică sub stratul de gheață din Groenlanda. ”Fenomen rar în istoria Pământului”
Kermlinul a prezentat racheta nucleară care îi va duce pe ruşi pe Marte
Studiu. Topirea calotelor glaciare ar putea fi ireversibilă. Creșterea nivelului oceanelor, catastrofală