Gaurile negre din ocean. Unul din marile mistere ale stiintei, rezolvat in sfarsit de cercetatori

Ultima actualizare: 27-09-2013 07:07
gaura neagra in ocean

Existenta gaurilor negre din spatiu nu mai este de mult contestata. Acum insa, oamenii de stiinta spun ca au descoperit si in Oceanul Atlantic asemenea fenomene misterioase.

Potrivit unei cercetari realizate de echipe de la ETH Zurich si de Universitatea din Miami, in marile oceane exista zone similare unor gauri negre.

Este vorba de “vartejuri” dn care nimic nu poate scapa, nici macar apa, asa cum din gaurile negre din spatiu nu poate scapa nici macar lumina, scrie Daily Mail.

Numarul acestor vartejuri este in crestere in sudul Oceanului Atlantic.

Desi sunt periculoase, aceste “gauri negre” din ocean pot avea si o parte pozitiva: ele reduc efectul negativ al topirii ghetii.

Pana acum, aceste vartejuri nu puteau fi cercetate prea usor, pentru ca era dificil de observat care sunt marginile lor.

Recent, George Haller, de la ETH Zurich, spune ca a folosit modele matermatice, aplicate la datele furnizate de sateliti si a descifrat misterul.

Cercetatorii le-au identificat acum mai usor pentru ca au putut sa gaseasca marginile “gaurilor”, care se rotesc.

Observatiile matematice le-au sugerat savantilor ca acest fenomen este similar gaurilor negre din spatiu.

Ei au gasit 7 “Inele Agulhas”, care transporta aceeasi cantitate de apa de aproape de un an. Asta inseamna ca apa nu poate scapa din aceste “gauri”.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO