De ce este noul coronavirus atât de puternic. Care sunt explicațiile cercetătorilor

Dată publicare: 04-04-2020 20:31
Dată actualizare: 04-04-2020 20:49


coronavirus

Proteina pe care coronavirusul o folosește pentru a se atașa de celulele umane are o „creastă” compactă care îi permite să se atașeze mai puternic de celulele umane decât alte virusuri similare.

Noul coronavirus, SARS-CoV-2, se atașează de celulele umane prin ceea ce se numește "proteină spike", potrivit unui raport al Live Science.

După ce proteina se leagă de receptorul celulelor umane - o proteină de pe suprafața celulei care servește ca o ușă în celulă - membrana virală fuzionează cu membrana celulelor umane, permițând genomului virusului să intre în acestea.

Toate coronavirusurile se atașează de celulele umane prin proteine ​​spike, dar unele coronavirusuri au proteine ​​spike cu structuri diferite.

În februarie, un grup de cercetători de la Universitatea din Texas și de la Institutele Naționale de Sănătate au trasat structura moleculară a proteinei spike a noului coronavirus.

Acum, un alt grup de cercetători au folosit razele X pentru a explora în continuare proteina spike a coronavirusului și receptorul de celule umane de care se leagă. Scopul lor a fost să înțeleagă de ce proteina spike a acestui coronavirus este atât de bună la infectarea celulelor, în comparație cu un coronavirus similar, cunoscut sub numele de SARS-CoV, care a provocat focarul sever al sindromului respirator acut (SARS) în 2003.

Atât SARS-CoV, cât și SARS-CoV-2 se leagă de același receptor uman, cunoscut sub numele de ACE2. Ei au descoperit că diferă câteva mutații genetice ce au condus proteina spike a SARS-CoV-2 să dezvolte o „creastă” moleculară mai compactă decât cea a SARS-CoV.

Această structură mai compactă, și alte câteva mici diferențe, permite SARS-CoV-2 să se atașeze mai puternic de receptorul ACE2 uman, permițându-i astfel să infecteze mai bine celulele și să se răspândească mai rapid decât SARS.

Până în prezent noul coronavirus a infectat peste 1.172.889 de persoane dintre care 62.829 au decedat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Live Science


VIDEO PROTVPLUS.RO