Cercetătorii testează în deșertul Oman costume spațiale și vehicule necesare unei misiuni pe Marte
Deşi mai sunt câteva decenii până să ajungem pe Marte, omenirea se pregăteşte de zor pentru acel moment.
După experimentele desfăşurate deja în ultimii ani în Hawaii şi în Siberia, într-un deşert din Oman se testează costumele spaţiale, vehicule şi alte echipamente necesare unei misiuni pe planeta roşie. 200 de cercetători din 25 de ţări iau parte la acest experiment.
Deşertul Dhofar din Oman, în apropierea graniţei cu Yemenul şi Arabia Saudită, a fost ales de oamenii de ştiinţă pentru această misiune datorită asemănării sale cu planeta roşie. Aici a fost instalat un habitat gonflabil de două tone şi jumătate, care arată ca cel din filmul "Marţianul".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gernot Groemer, comandantul misiunii: "Dacă vă uitaţi la peisaj, la dunele acelea, la izolarea magnifică a deşertului Dhofar, sunt locuri care au surori gemene pe Marte, zone surprinzător de similare nu doar din punct de vedere al aspectului, ci şi al mineralogiei."
De acolo, sute de oameni de ştiiţă au privit cu entuziasm lansarea rachetei Falcon Heavy de zilele trecute, convinşi că e primul pas dintr-o călătorie care va face posibilă o misiune ca a lor, numai că pe Marte.
Kartik Kumar, cercetător: "Elon Musk şi echipa lui tocmai au dovedit că Falcon Heavy funcţionează, ceea ce schimbă cu totul lucrurile în privinţa a ce putem trimite în spaţiu şi pe Marte."
Guverne din toată lumea şi companii private lucrează deja la detaliile practice ale unei misiuni pe Marte, de la spaţiul de locuit până la transport şi costume. În Oman se testează de exemplu un combinezon de 50 de kilograme care poate fi conectat prin USB la diferite aparate. Costumul facilitează comunicaţiile, monitorizează funcţiile biologice ale astronautului, îi asigură oxigenul necesar şi îl apără de radiaţii.
Gernot Groemer, comandantul misiunii: "Ceea ce testăm noi aici, în deşert, este mult peste orice se testează în orice laborator. Indiferent cum va arăta tehnologia, indiferent cine va face cea mai importantă călătoriei a civilizaţiei noastre viitoare, cred că unele lucruri pe care le aflăm aici vor fi implementate în acele misiuni."
În costumele lor spaţiale, doi cercetători fac o incursiune în afara habitatului şi testează un geo-radar, târând cutia plată pe nisip. Centrul de comandă al misiunii se află la mii de kilometri distanţă, în Alpi, şi comunicarea durează zece minute, pentru a imita distanţa dintre Pământ şi Marte. Pentru deplasare, astronauţii folosesc nişte ATV-uri speciale.
João Lousada, cercetător: "Primii paşi pe Marte vor fi făcuţi în următorii 20-30 de ani. Credem că tehnologia ne va conduce în mod natural acolo, dacă evoluează ca până acum. Dacă te gândeşti, asta înseamnă că prima persoană care va păşi pe Marte s-a născut deja şi poate e în şcoala primară."
Condusă de Austria, misiunea a strâns idei de experimente de la oameni de ştiinţă din toată lumea.