Cel mai friguros loc din Univers are o temperatura mai mica de “zero absolut”. Cercetatorii au gasit explicatia
Universul este un loc foarte friguros. “Spatiul Gol” al cosmosului poate ajunge si pana la -270 de grade Celsius, adica “zero absolut”. Dar aceasta nu este cea mai mica temperatura, se pare.
Temperatura este atat de scazuta incat ar putea ingheta si hidrogenul de pe Pamant, iar originea acestui “Spatiu Gol” este chiar explozia primordiala, Big Bang, cea care a si dat nastere intregului Univers. De atunci, cosmosul este scaldat in aceste radiatii, numite si “microundele universului”, scrie BBC.
Insa la 5.000 de ani lumina distanta, in constelatia Centaurus, pozitionata in sud, se afla Nebuloasa Boomerang, un nor de gaze produs de moartea unei stele. Acest nor este pe cat de misterios, pe atat de spectaculos.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Aici, au descoperit cercetatorii, temperatura scade cu jumatate de grad mai mult fata de “zero absolut”. Din toate celelalte studii realizate pana in prezent, acesta este cel mai friguros loc din Univers.
In aceste conditii, si Soarele nostru poate deveni, la un moment dat, o formatiune de gaze asemanatoare Nebuloasei Boomerang. Fiecare stea care moare devine un “Gigant Rosu”. Cel mai probabil, si Soarele se va transforma intr-un “Gignt Rosu”, inghitind pe rand planetele Mercur, Venus si posibil Pamantul.
Fenomenele de genul “Nebuloasei Boomerang” sunt extrem de importante pentru cercetatori, intrucat lamuresc dilema stelelor care se sting.
Dar intr-un mod aparte, “Nebuloasa Boomerang” este diferita fata de altele de genul ei.
Numele ei a fost dat de forma curbata, asemenatoare unui bumerang. O echipa de astronomi a descoperit ca in interiorul nebuloasei, gazul izbucneste cu o viteza de 164 de kilometri pe secunda, mai mare decat viteza medie a trenurilor de mare viteza din lume, si de zece ori mai mare decat viteza obisnuita intalnita in cadrul unor fenomene identice. De aici, si motivul pentru care este mai rece decat "cel mai rece" punct din Univers.