Unul dintre cele mai vechi sporturi din lume dispare de la JO din 2020. Reactii dure impotriva CIO


Ultimul update: Sambata 16 Februarie 2013 07:17
Data publicarii: Miercuri 13 Februarie 2013 12:34
Categorie: Stiri Sport
Jocuri Olimpice, lupte

Federatia Internationala de Lupte (FILA) considera un "nonsens" decizia Comitetului International Olimpic (CIO) de a scoate acest sport din programul Jocurilor Olimpice incepand cu editia din 2020, informeaza AFP.

 Intr-un comunicat transmis marti, FILA a precizat ca a "aflat cu stupefactie de recomandarea comisiei executive a CIO de a nu include luptele in lista celor 25 de sporturi principale".

"FILA va lua toate masurile necesare pentru a convinge comisia executiva si membrii CIO de aceasta decizie fara sens privind unul dintre cele mai importante sporturi din istoria Jocurilor Olimpice", se arata in comunicatul federatiei.
Comitetul Executiv al Comitetului International Olimpic a decis, marti, sa propuna scoaterea luptelor din randul sporturilor olimpice de baza, incepand cu editia din 2020 a Jocurilor Olimpice de vara, a anuntat purtatorul de cuvant al forului, Mark Adams.

Federatia Internationala de Lupte va face o cerere la CIO sperand ca acest sport sa fie reintrodus in programul olimpic, insa va concura cu alte sapte discipline, squash, catarare, karate, wushu, baseball/softball, wakeboard (sport nautic) si role, pentru ultimul "loc" la Jocurile Olimpice din 2020.

"E ca si cum ai scoate ATLETISMUL din program"

Medaliat cu aur in 1996 la Atlanta, americanul Kurt Angle a povestit in The Sun ca nu mai are somn de cand a aflat decizia CIO. 

"Luptele reprezinta cel mai vechi sport din lume, e o rusine sa renunti la el. E ca si cum ai renunta la atletism. Inteleg ca e o decizie luata pentru ca nu s-ar uita femeile. Dar acum si femeile intra la Lupte, vrem sa ne promovam sportul prin asta" a spus Angle, care dupa succesul de la Atlanta a ajuns vedeta in WWE si TNA.

"Rusia are 5 milioane de luptatori, mai multi decat toti atletii din SUA la un loc. Cam cat de suparati trebuie sa fie ei acum?"

PENTATLONUL a fost crutat dupa presiuni la nivel inalt

Startribune scrie ca mai toata lumea se astepta ca pentatlonul modern sa fie sportul "taiat" din programat pentru editia din 2020. Nimeni nu a anticipat ca pe lista neagra sa intre Luptele.

Lovitura si pentru MMA si wrestling

Un sport cu o mare traditie in colegiile americane, luptele reprezinta o adevarata pepiniera pentru doua industrii importante in termeni de bani, fani si popularitate. Atat Artele Martiale Mixte cat si latura de divertisment sportiv a wrestlingului se bazeaza pe foarte multi luptatori ce vin din lumea luptelor. O lovitura de imagine asa cum este aceasta ar putea sa indeparteze tot mai multi copii de lumea luptelor, care si-asa duce acum o competitie mult mai dura in colegii cu fotbalul american, fotbalul european sau baschetul.

Cele 26 de sporturi din programul Jocurilor Olimpice de la Londra au fost alese pe baza mai multor criterii, printre care popularitatea si universalitatea, dar si modul de organizare, luptele ajungand astfel in partea inferioara a listei.
In 2009, softball si baseball au fost scoase din programul olimpic pentru editia din 2012, in timp ce golful si rugbiul in 7 au fost votate sa figureze printre disciplinele sportive la JO din 2016, de la Rio de Janeiro.

 

Sursa: Pro TV

Tags: cio, lupte,

VIDEO PROTVPLUS.RO