Simona Halep este in semifinalele de la Roland Garros, dupa un meci uluitor: "M-am enervat, dar m-a ajutat"

Simona Halep - Getty
Getty

''Este genul de victorie care poate schimba o cariera'' - in acesti termeni vorbesc francezii, dupa ce Simona Halep s-a calificat, miercuri dupa-amiaza, in semifinalele de la Roland Garros.

Romanca a uluit o lume intreaga cu o revenire cum rar se vede in tenis. Intr-un meci cu ucraineanca Elina Svitolina, in care totul parea pierdut, Halep a intors rezultatul. Ea devine astfel favorita specialistilor la castigarea turneului de grand slam de la Paris.

Cu un as, adica in stil de mare campioana, asa a incheiat Halep un meci despre care se va vorbi multa vreme de acum inainte. Initial Simona a fost luata prin surprindere de ucraineanca in varsta de 22 de ani, numarul 6 mondial, Elina Svitolina. Romanca a fost de nerecunoscut in prima parte a meciului. A pierdut primul set cu 3 la 6 si a cazut atat de mult incat a fost condusa cu 5 la 1 si in setul doi.

Dar, de acolo de unde parea ca nimic nu o mai poate ajuta, Halep a inceput sa se ridice usor si sa duca setul al doilea la tie-break, reusind poate si cea mai spectaculoasa minge a turneului.

Cand tensiunea devenise de nesuportat, Simona a salvat o minge de meci in finalul setului al doilea, pe care apoi l-a si castigat. Iar in setul 3 si-a doborat adversara cu 6-0, uluind spectactorii de la Roland Garros.

Citește și
Simona Halep
Simona Halep s-a calificat in "optimi" la Roland Garros. Urmeaza o adversara pe care nu a batut-o niciodata pe zgura
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Halep este cotata acum la casele de pariuri drept favorita numarul 1. Ar fi primul sau titlu de grand slam din cariera, dupa ce in 2014 a pierdut finala de la Paris in fata Mariei Sharapova. 

Rezumatul meciului

Simona Halep, locul 4 WTA si cap de serie numarul 3, s-a calificat pentru a doua oara in semifinalele French Open, dupa ce a intors soarta unei partide ce parea pierduta.

De la scorul de 6-3, 5-1, pentru adversara ei, ucraineanca Elina Svitolina, locul 6 WTA si cap de serie numarul 5, Simona nu a mai cedat nimic.. Halep a salvat o minge de meci in tie-break-ul setului secund, inainte de a se impune cu 3-6, 7-6 (6), 6-0, in aproape doua ore si 10 minute.

Acesta a fost revansa Simonei Halep in fata Elinei Svitolina, dupa finala de la Roma, din 21 mai. Jucatoarea din Ucraina a profitat la Foro Italico de o accidentare la glezna a romancei si a castigat cu 4-6, 7-5, 6-1. Atunci, Halep a trecut de la extaz la agonie, acum a fost randul ucrainencei. Halep are din nou meritul ca nu a cedat si ca nu a fost dezarmata de evolutia stralucitoare pe alocuri a adversarei.

A avut rabdare si a jucat inteligent atunci cand a simtit ca Svitolina isi pierde energia si increderea, punand in scena o extraordinara rasturnare de scor. Simona Halep a fost descumpanita in primul set de agresivitatea si rapiditatea jocului adversarei sale.

Svitolina a inceput alert, cu lovituri puternice, bine plasate si cu lungimea potrivita, astfel incat Halep sa fie obligata sa alerge cat mai mult si sa stea cat mai in spate pe teren. Ucraineanca si-a asumat riscuri, a trimis mingea mai mereu catre limitele terenului si, desi a mai gresit tinta, a facut multe puncte direct castigatoare.

Simona Halep a fost obligata la defensiva, la lovirea mingii din pozitii inconfortabile si n-a putut sa raspunda cu aceeasi profunzime a loviturilor, astfel ca rivala ei a venit catre interiorul terenului si a controlat de acolo jocul. In plus, jucatoarea ucraineana a fost mai concentrata in momentele de avantaj, spre deosebire de Halep, care a irosit multe mingi de break.

Desi un pic mai putin clar decat a aratat scorul, Svitolina a ajuns la 5-0 si 40-30 pe serviciul romancei, dupa break-uri in ghemurile al doilea si al patrulea. Halep a anulat mingea de set si a aratat semnele revirimentului, castigand trei gehmuri la rand, pe fondul unei scaderi in evolutia adversarei.

Svitolina a recuperat apoi un 0-30 si a incheiat setul, cu 6-3, pe propriul serviciu, dupa aproape trei sferturi de ora de joc. Sportiva din Ucraina a inceput setul al doilea cu break, l-a "dublat" la scorul de 3-1, ajungand apoi la 5-1.

Simona Halep a profitat de o noua cadere aparuta in jocul Elinei Svitolina. Halep s-a aparat atent, a acceptat defensiva, dar s-a pozitionat mai bine la minge si a asteptat cu rabdare, atat greseala adversarei, cat si momentul unor lovituri exceptionale, castigatoare.

Jucatoarea din Ucraina a inceput sa comita erori, sa-si piarda increderea si luciditatea. Halep si-a construit revenirea punct cu punct, ghem cu ghem, nepermitandu-i adversarei sa ajunga la mingea de meci. Dupa cinci ghemuri castigate la rand, scorul a ajuns la 6-5 pentru Halep. Partida a devenit dramatica, cu schimburi lungi. Romanca a condus cu 40-0 pe serviciul Elinei, a mai avut o minge de set, dar Svitolina a trimis setul in tie-break.

Dupa doua "mini-break-uri", cate unul de fiecare parte, Svitolina a avut minge de meci la 6-5, insa nu a fructificat-o. Romanca a castigat urmatoarele trei puncte si a obtinut egalarea, dupa 8-6 in tie-break si dupa o alta ora de joc. Demoralizata de avantajul avut si cu o jucatoare pe val dincolo de fileu, Svitolina s-a prabusit definitiv in decisiv.

Halep a obtinut al doilea 6-0 la editia din acest an a French Open, dupa cel din meciul cu Daria Kasatkina, si a intrecut-o pe Svitolina in doua ore si sase minute de joc.

Calificarea in semifinale este recompensata la Roland Garros cu 530.000 de euro si cu 780 de puncte WTA. In penultimul act. romanca va evolua cu sportiva ceha Karolina Pliskova, locul 3 WTA si cap de serie numarul 2, care a invins-o in sferturi, intr-o ora si 51 de minute, cu 7-6 (3), 6-4, pe Caroline Garcia din Franta, locul 27 WTA si cap de serie numarul 28. Simona Halep a fost finalista la editia din 2014, cand a pierdut in ultimul act in fata rusoaicei Maria Sarapova.

Desfasurarea meciului, livetext:

UPDATE 17:14 Svitolina este dominata total. Simona ia totul. Scorul este 5-0.

UPDATE 17:12 Al patrulea game reusit de Simona Halep. Romanca este aproape de semifinale.

UPDATE 17:06 Halep face dublu break si isi mareste avantajul la 3-0.

UPDATE 17:04 Romanca loveste din ce in ce mai bine. Castiga al doilea game fara proble,e. Scor 2-0.

UPDATE 16:58 Simona a inceput bine al 3-lea set. Castiga primul game.

UPDATE 16:53 Simona Halep castiga al doilea set, scor 7-6. Meciul merge in setul decisiv.

UPDATE 16:44 Halep a avut 4 mingi de set, dar a pierdut game-ul 6-6 in al doilea set. 

UPDATE 16:37 Simona pare de neoprit. Al 6-lea game si scor favorabil, 6-5, in al doilea set.

UPDATE 16:33 Revenire spectaculoasa pentru romanca. 5-5 in al doilea set.

UPDATE 16:28 Simona reuseste al 4-lea game consecutiv in al doilea set.

UPDATE 16:24 Halep pare ca isi revine si ia al treilea game.

UPDATE 16:20 Simona reuseste sa reduca din diferenta cu un game. Este 5-2 pentru Svitolina in acest moment.

UPDATE 16:17 Ucraineanca mai castiga inca un game. Partida pare ca se apropie de final la scorul de 5-1 pentru Elina.

UPDATE 16:11 Un nou break facut de Svitolina duce scorul la 4-1 in favoare ei, in al doilea set.

UPDATE 16:08 As facut de Elina, dupa care o noua greseala a Simonei duce scorul la 3-1.

UPDATE 16:06 Primul game al setului pentru Halep. 2-1.

UPDATE 16:03 Se reia scenariul din primul set. Svitolina isi face si serviciul dupa break. 2-0.

UPDATE 15:58 Break pentru Svitoliva, care castiga primul game din al doilea set.

UPDATE 15:50 Svitolina a facut game-ul si a luat primul set.

UPDATE 15:48 Simona pare ca isi revine. A castigat al treilea game la rand.

UPDATE 14:45  Simona revine in joc si face primul break al meciului, incepand sa spere la o revenire spectaculoasa: 2-5

UPDATE 15:42 Primul game al Simonei vine la 5-0. Simona si-a facut serviciul. Svitolina serveste acum pentru set. 5-1.

UPDATE 15:34 Este 5-0 in primul set pentru Svitolina.

UPDATE 15:30 Continua pasa proasta pentru Halep. Este 4-0 pentru Svitolina.

UPDATE 15:22 3-0 pentru Svitolina. Halep a avut minge de break, dar ucraineanca a revenit.

UPDATE 15:20 Inceput foarte slab de meci pentru Halep, care pierde primele doua game-uri si e condusa cu 2-0.
 

Inaintea meciului lui Halep cu Svitolina, de la ora 12.00 a fost programata intalnirea din sferturi la masculin dintre austriacul Dominic Thiem si sarbul Novak Djokovici. Thiem s-a impus categoric, cu 3-0 la seturi.

Halep si Svitolina s-au intalnit ultima data, in 21 mai, in finala de la Roma, cand jucatoarea din Ucraina a profitat de o accidentare la glezna a romancei si a castigat cu 4-6, 7-5, 6-1.

Anterior, Simona Halep si Elina Svitolina s-au mai intalnit o data, in primul tur la Sofia, in 2013, cand invingatoare a fost romanca, scor 6-1, 6-1.

 

Simona Halep: Nu mi-am dat seama ca Svitolina a avut minge de meci

Simona Halep a declarat, dupa ce a intors soarta unei partide ce parea pierduta, cu Elina Svitolina, in sferturile de finala ale French Open, ca nu si-a dat seama ca adversara ei a avut o minge de meci. Romanca a recunoscut ca nu a jucat foarte bine miercuri, dar a precizat ca lucrul cel mai important a fost ca nu a renuntat la lupta.

"Nu mi-am dat seama ca a avut minge de meci, am vazut apoi, pe Twitter. Cand am vazut am zis: Rever pe linie la minge de meci? Nu mi-am dat seama pe teren. De fapt, a fost mai bine ca nu am stiut", a spus ea.

Jucatoarea din Constanta a crezut ca meciul este terminat la 5-2 pentru rivala ei, in setul secund. Sentimentul infrangerii iminente a facut-o sa se relaxeze, iar asta i-a schimbat evolutia, a povestit Halep.

"Cred ca ea a jucat un tenis extraordinar pana la 5-1 in al doilea set. A jucat bine, dar si eu am jucat scurt cred, mingea nu se ducea cat de lung as fi vrut, dar a dominat. La 5-2, m-am asezat pe scaun si am zis ca meciul e pierdut. Mi-am zis ca daca n-am facut nimic sa schimb ritmul, asta e, e terminat. Dupa aceea am inceput sa ma simt mai relaxata, poate pentru ca aveam impresia ca meciull e terminat si am schimbat ritmul. Am pus cateva mingi inalte, am incercat sa o fac sa se miste mai mult, sa deschid terenul si a venit. Nu stiu cum. Am avut si eu in sfarsit noroc la mingea de set cu linia fileului, pentru ca inainte toate liniile, neturile au fost de partea ei. Am simtit ca s-a schimbat ceva. Sunt pur si simplu fericita si nu ma gandesc cum a fost, iau ca bun faptul ca am luptat pana la final si ma bucur. Astazi am aratat ca sunt mai puternica din punct de vedere psihic si am stat acolo pana la final, chiar daca am fost un pic suparata in timpul meciului. E ceva special ca sunt in semifinale la un Grand Slam, e un sentiment frumos. Cel mai important lucru este ca nu am renuntat si asta vreau sa pastrez", a declarat Simona Halep, jurnalistilor straini.

"M-am enervat putin pe teren, e drept, dar enervarea a fost pozitiva si m-a ajutat", a recunoscut ea vorbindu-le jurnalistilor romani.

Simona Halep a povestit ca Ion Tiriac a fost critic la adresa jocului ei, dupa meci: "Darren a fost fericit ca am luptat si ca nu am renuntat. Mi-a spus ca modul de lupta a fost la un nivel in alt azi. Nu am vorbit despre meci. Domnul Tiriac m-a intrebat cum e posibil sa renunt la 3-0 in primul set. Am fost mirata, ca nu am renuntat, probabil asa a parut, poate am fost suparata. Mi-a spus ca am luptat bine si ca maine trebuie sa joc tenis."

Despre viitoarea adversara, Halep a precizat ca se asteapta la o avalansa de lovituri puternice din partea Karolinei Pliskova.

"Va fi un meci diferit cu Karolina decat azi. O sa fie ceva ca o masina de aruncat mingi. Maine trebuie sa fiu puternica pe picioare, sa am incredere, nu pot sa spun de tactica, deoarece o sa fie greu, nu cred ca am mai jucat cu ea pe zgura. O sa fie o buna provocare, ceva nou, stiu ca e o jucatoare care da tare. Vad eu maine ce o sa schimb. Nu vreau sa ma gandesc ca e semifinala, nici la ce a fost in 2014. E ceva diferit. Sunt alta jucatoare, sunt mult mai prezenta pe teren, mai calma. Ma gandesc doar la ce trebui sa joc impotriva ei", a afirmat romanca.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Halep se califica in sferturi la Roland Garros, dupa 6-1, 6-1 cu Suarez Navarro si o intalneste pe Svitolina. Prima reactie
Halep se califica in sferturi la Roland Garros, dupa 6-1, 6-1 cu Suarez Navarro si o intalneste pe Svitolina. Prima reactie

Simona Halep a invins-o in optimile turneului de la Roland Garros pe Carla Suarez Navarro, scor 6-1, 6-1, si s-a calificat in sferturile de finala ale competitiei.Romanca va juca impotriva ucrainencei Elina Svitolina.

Simona Halep s-a calificat in
Simona Halep s-a calificat in "optimi" la Roland Garros. Urmeaza o adversara pe care nu a batut-o niciodata pe zgura

Simona Halep, locul 4 WTA si cap de serie numarul 3, s-a calificat pentru a treia oara in optimile de finala ale French Open, dupa ce a invins-o, sambata, cu scorul de 6-0, 7-5, pe rusoaica Daria Kasatkina, locul 28 WTA si cap de serie numarul 26.

Simona Halep s-a calificat in turul trei la Roland Garros. Victorie clara in fata Tatjanei Maria
Simona Halep s-a calificat in turul trei la Roland Garros. Victorie clara in fata Tatjanei Maria

Simona Halep, locul 4 WTA si cap de serie numarul 3, a invins-o, joi, cu scorul de 6-4, 6-3, pe germana Tatjana Maria, locul 102 WTA, calificandu-se in turul al treilea al French Open, al doilea Grand Slam al anului.

Simona Halep vs Elina Svitolina 6-4; 5-7; 1-6 in finala turnelului de la Roma. Halep:
Simona Halep vs Elina Svitolina 6-4; 5-7; 1-6 in finala turnelului de la Roma. Halep: "Elina a jucat foarte bine, o felicit"

Simona Halep vs Elina Svitolina, in finala turneului de la Roma, s-a terminat cu victoria jucatoarei din Ucraina, scor 4-6; 7-5; 6-1. Daca invingea astazi, Halep urca pe locul 3 WTA.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.