Scandalul primelor pentru olimpicii romani neplatiti din 2008. De unde vrea Ponta sa scoata banii

Victor Ponta

Primul ministru Victor Ponta isi mentine declaratiile facute in legatura cu sumele restante fata de sportivii CS Dinamo medaliati la Jocurile Olimpice din 2008.

 

"Conform atributiilor Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, primul-ministru Victor Ponta a solicitat atat acesteia, cat si Ministerului Administratiei si Internelor (in subordinea caruia se afla clubul Dinamo) sa solutioneze situatia creata de fostii responsabili, raspunsul Ministerului Finantelor Publice fiind unul conform legilor in vigoare. Primul-ministru isi mentine toate declaratiile facute, motiv pentru care doar ANST si MAI pot oferi un raspuns in legatura cu modul in care va fi solutionata aceasta situatie", se arata in raspunsul formulat de Biroul de presa al Guvernului Romaniei.

La mijlocul lunii iulie, atleta Constantina Dita, medaliata cu aur la maratonul olimpic de la Beijing, si antrenorul sau, Vali Tomescu, i-au adresat prin intermediul Pro Sport o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta, in care il roaga pe acesta sa rezolve problema premiilor neplatite de CS Dinamo pentru rezultatele pe care le-au obtinut la editia JO de acum patru ani.

Dita, medaliata cu aur la Beijing, a primit doar 7.000 de euro din cei 35.000 de euro pe care trebuia sa-i incaseze de la clubul "alb-rosu". In aceasta situatie se afla mai multi sportivi si antrenori de la CS Dinamo cu rezultate bune la JO de la Beijing.
Raspunzand acestei solicitari, premierul Victor Ponta a promis, in cadrul unei intalniri cu conducerile ANST, COSR, ANAD, Ministerului Educatiei si cu reprezentanti ai federatiilor sportive, ca Guvernul va plati premiile restante sportivilor dinamovisti medaliati la Jocurile Olimpice de la Beijng, din 2008. Seful Guvernului a cerut atunci o solicitare scrisa in acest sens: "Va ajut sa platiti aceasta datorie, de fapt e vorba de Ministerul de Interne. Nu e normal, ne facem de rasul lumii sa avem datorii la primele campionilor din 2008. Va ajut, dar va rog sa-mi faceti o hartie pe care sa mi-o transmiteti!".

Citește și
Crin Antonescu si Victor Ponta
A cui a fost ideea: Antonescu si Ponta sustin ca suspendarea presedintelui a fost o decizie comuna
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Presedintele CS Dinamo, Elisabeta Lipa, a declarat, miercuri, ca a fost instiintata de catre Ministerul Finantelor Publice, ca sumele restante pentru premierea sportivilor medaliati la Jocurile Olimpice din 2008 s-au prescris si nu mai pot fi acordate dupa patru ani.

"Am facut o adresa catre Ministerul Finantelor asa cum ne-a cerut premierul Victor Ponta pentru a suplimenta bugetul si pentru a plati sumele restante pentru premierea sportivilor medaliati la Beijing, dar am primit un raspuns prin care eram instiintati ca aceste sume nu mai pot fi acordate dupa patru ani.

S-au prescris. Mai mult de atat nu putem face. E vorba de 1.350.000 de lei, dupa ce in 2010 am facut efortul de a plati 400.000 de lei. Premierul a declarat ca va face tot posibilul pentru a achita aceste datorii catre sportivi, dar suplimentarea bugetului trebuia facuta de catre Ministerul de Finante. El a fost binie intentionat, a fost de buna credinta, dar am ajuns in aceasta situatie. Noi am facut tot ce e omenesc posibil, si e pacat ca s-a ajuns aici", a declarat Lipa.

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a precizat, joi, intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX, ca nu are competenta de a raspunde pentru neonorarea premiilor componentilor cluburilor departamentale, apreciind totodata ca promisiunile facute sportivilor trebuie respectate.

"Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) reaminteste opiniei publice faptul ca, in 2008, dupa incheierea celei de a 29-a editii a Jocurilor Olimpice care a avut loc la Beijing, rezultatele sportivilor romani si ale tuturor celor implicati in obtinerea performantelor sportive au fost recompensate prompt. Atat premierile acordate de statul roman prin intermediul COSR, toate dublate, cat si autoturismele promise de sponsorii COSR au ajuns in posesia beneficiarilor imediat dupa revenirea in tara de la Beijing. COSR nu are implicatii si nu are competenta de a raspunde pentru situatiile de neonorare de catre cluburile departamentale a premierilor cuvenite sportivilor, antrenorilor si celorlalti specialisti din sport care au obtinut rezultate de marca la JO de la Beijing. COSR spera intr-o rezolvare rapida a situatiei apreciind ca promisiunile facute sportivilor trebuie respectate", se arata in comunicatul COSR.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Anca Boagiu: Trecerea metroului la Primarie, un dezastru
Anca Boagiu: Trecerea metroului la Primarie, un dezastru

Fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, joi seara, ca trecerea metroului la Primaria Capitalei este un dezastru, deoarece exista finantare pentru finalizarea magistratelor, insa Guvernul Ponta a taiat toate fondurile. 

A cui a fost ideea: Antonescu si Ponta sustin ca suspendarea presedintelui a fost o decizie comuna
A cui a fost ideea: Antonescu si Ponta sustin ca suspendarea presedintelui a fost o decizie comuna

Liderii USL Crin Antonescu si Victor Ponta au declarat, joi seara, dupa sedinta conducerii Uniunii, ca suspendarea presedintelui Traian Basescu a fost o decizie comuna a USL. 

Victor Ponta: Relatiile intre Germania si Romania nu pot fi stricate nici de oameni politici ca mine
Victor Ponta: Relatiile intre Germania si Romania nu pot fi stricate nici de oameni politici ca mine

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la un eveniment de marcare a 10 de la infiintarea Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, ca regreta declaratiile sale din timpul suspendarii presedintelui referitoare la cancelarul Angela Merkel.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.