Reacții după sancționarea Serenei Williams la US Open. Djokovici: Arbitrul a împins-o la limită

serena williams
Agerpres

WTA apreciază că sancţiunea dictată sâmbătă împotriva americancei Serena Williams în finala feminină a turneului US Open dovedeşte diferenţa gradului de toleranţă faţă de emoţiile exprimate de bărbaţi şi femei.

''WTA consideră că nu ar trebuie să existe grade diferite de toleranţă faţă de emoţiile exprimate de bărbaţi şi femei şi se angajează să se asigure că toate jucătoarele vor fi tratate în aceeaşi manieră. Credem că acesta a fost cazul ieri seară (sâmbătă)'', a scris directorul WTA, Steve Simon.

În finala pierdută în faţa japonezei Naomi Osaka (6-2, 6-4 pentru aceasta), Serena Williams a fost avertizată pentru primirea de indicaţii din partea antrenorului său, pentru ruperea rachetei şi pentru adresarea de insulte. Primul avertisment a fost însoţit de o amendă de 4.000 de dolari, al doilea de 3.000 de dolari, iar ultimul de 10.000 de dolari.

Americanca i-a strigat arbitrului de scaun că este un ''hoţ'', motiv pentru care a fost sancţionată cu pierderea unui ghem în setul al doilea.

Decizia a fost considerată de vedeta americană drept ''sexistă'' în conferinţa de presă de după meci, ea primind ulterior susţinerea mai multor jucătoare din circuit, printre care emblematica Billie Jean King şi fostul lider mondial Victoria Azarenka.

Citește și
Serena Williams
Serena Williams a fost amendată după scandalul din finala US Open
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Totul a început când Serena a primit avertismentul pentru indicaţii venite în partea antrenorului, lucru interzis la turneele de Mare Şlem, în debutul setului al doilea la 1-0 şi 40-15 pe serviciul japonezei Osaka.

După aceea a avut loc o discuţie aprinsă în mai multe episoade cu arbitrul portughez Carlos Ramos.

''Nu trişez pentru a câştiga, prefer mai bine să pierd'', s-a apărat Serena Williams (36 ani). ''Este incredibil. Nu am primit 'indicaţii' (coaching). Nu am trişat niciodată în viaţa mea. Îmi datorezi scuze'', i-a spus americanca arbitrului.

La al doilea avertisment, primit după ce şi-a rupt racheta, în urma unui break realizat de adversară, acţiune ce i-a adus o penalizare de un punct, Serena şi-a ieşit din minţi. ''Este un atac personal. Greşeşti. Nu vei mai arbitra niciodată un meci al meu. Îmi datorezi scuze. Eşti un mincinos'', a acuzat Serena.

''Eşti un hoţ. Mi-au furat un punct'', a continuat ea, iar în acel moment arbitrul i-a aplicat şi al treilea avertisment, sinonim cu un ghem pierdut, o sancţiune rară la acest nivel.

Peste alte două ghemuri meciul s-a încheiat cu victoria japonezei, iar Williams şi-a văzut eşuată tentativa de a egala recordul absolut de titluri de Mare Şlem (24).

Djokovici: Arbitrul Carlos Ramos a împins-o pe Serena Williams la limită

"Poate că arbitrul nu ar fi trebuit să o împingă pe Serena la limită, mai ales într-o finală de grand slam. Asta a schimbat cursul meciului, deşi în opinia mea nu era necesar. Bărbaţii şi femeile sunt trataţi într-un fel sau altul în funcţie de situaţie. Este dificil să generalizezi lucrurile. E dificil de a generaliza lucrurile. O iubesc pe Serena, îmi pare rău pentru ea, ea inspiră oamenii", a declarat Djokovici, potrivit Le Figaro.

Revizuirea politicii de comunicare

Federaţia americană de tenis (USTA) a anunţat că va revizui politicile sale de comunicare după controversele legate de arbitraj de la US Open, informează Reuters.

Arbitrul Mohamed Lahyani a fost admonestat de organizatorii US Open fiindcă a încălcat protocolul când a coborât din scaunul său în plin meci pentru a i se adresa personal australianului Nick Kyrgios.

Arbitrul Christian Rask a fost la rândul său ţinta criticilor după ce a penalizat-o pe franţuzoaica Alize Cornet după ce şi-a schimbat tricoul în timpul meciului. Organizatorii turneului au dat publicităţii un comunicat în care au afirmat că regretă că jucătoarea a fost penalizată.

Sâmbătă, americanca Serena Williams a primit mai multe avertismente în setul al doilea al finalei pe care avea s-o piardă în faţa japonezei Naomi Osaka.

În urma acestor incidente, purtătorul de cuvânt al USTA, Chris Widmaier, a afirmat că forul pe care îl reprezintă se gândeşte la introducerea unor schimbări.

Directorul WTA, Steve Simon, a declarat că ia în calcul ca indicaţii venite din partea antrenorului, interzise la turneele de Mare Şlem, să fie de acum permise.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
O legendă a tenisului mondial dă de pământ cu Serena Williams după scandalul de la US Open
O legendă a tenisului mondial dă de pământ cu Serena Williams după scandalul de la US Open

Margaret Court, câștigătoare a 24 de titluri de mare șlem, nu s-a aflat în tabăra Serenei Williams după ce aceasta s-a certat cu arbitrul de scaun pe care l-a făcut hoţ în finala de la US Open.

Serena Williams a fost amendată după scandalul din finala US Open
Serena Williams a fost amendată după scandalul din finala US Open

Jucătoarea americană de tenis Serena Williams a fost sancţionată cu o amendă de 17.000 de dolari în urma celor trei avertismente primite în finala feminină a turneului US Open, sâmbătă, la New York.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.