Simona Halep a câștigat meciul cu Iga Swiatek. Românca s-a calificat în sferturi, unde va juca cu Serena Williams

Simona Halep
Shutterstock

Simona Halep a câștigat meciul cu Iga Swiatek. Românca s-a calificat în sferturi, unde va juca cu Serena Williams.

Simona Halep, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 2, s-a calificat, duminică, pentru a cincea oară în sferturile de finală ale Australian Open, după ce a învins-o, în optimi, cu scorul de 3-6, 6-1, 6-4, pe poloneza Iga Swiatek, locul 17 WTA şi cap de serie numărul 15.

Halep a înfruntat în această întâlnire mai multe versiuni ale Igăi Swiatek, una copleşitoare, alta rispitoare. Cu un efort deosebit, cu inteligenţă şi cu calm, Halep a aceptat dominarea rivalei şi, când nivelul acesteia a scăzut, a preluat frâiele meciului şi nu le-a scăpat din mână.

Swiatek a început furtunos meciul de pe Rod Laver Arena, cu acelaşi tenis total care i-a adus în octombrie trecut primul titlu de grand slam din carieră, la Roland Garros, la numai 19 ani. Poloneza este o maşină de tenis, o turelă a unui tanc, ce plasează loviturile oriunde pe teren, stânga-dreapta, lung-scurt. Tânăra sportivă a evoluat şi duminică o vreme exuberant, ofensiv, cu puncte frumos construite şi cu veniri la fileu. 

Cu mobilitate şi rapiditate incredibile, Swiatek a fost din nou de neoprit în primul set de către Halep. Românca a putut ţine pasul cu adversara ei atât timp cât a pus în teren primul serviciu şi cât a avut răbdare să nu trimită oriunde şi oricum mingea, aşa cum a făcut-o în partea finală a setului.

Citește și
Halep
Simona Halep, eliminată în primul tur la dublu de la Australian Open. Partenera ei are 16 ani
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Tot acest joc spectaculos al polonezei s-a năruit neaşteptat în setul al doilea. Punctele ei câştigătoare s-au rărit, în schimb s-au înmulţit greşelile neforţate, iar Halep nu iartă asemenea scăderi ale nivelului evoluţiei adversarelor sale. Fostul lider WTA a jucat atent să nu dea puncte gratuit, a continuat să macine reverul Igăi Swiatek, poate una dintre puţinele ei lovituri necizelate încă, şi a punctat când a trebuit. Sportiva româncă şi-a recuperat precizia şi eficienţa primului serviciu, a fost generoasă în efort, ca de obicei, a ţinut mingea în joc cât mai mult şi meciul a intrat firesc pe făgaşul creat de ea.

După câte un set dominat de fiecare jucătoare, un uşor echilibru s-a instalat pe teren în decisiv. Swiatek a devenit mai puţin risipitoare, a recuperat ceva din evoluţia arătată în primul set, dar Halep nu a pierdut controlul partidei.

În setul I, primele mingi de break le-a avut Halep, la 3-3, dar Swiatek le-a anulat şi a condus cu 4-3. În ghemul următor, românca şi-a cedat serviciul la 0 şi Swiatek nu a ratat ocazia de a-şi adjudeca setul cu 6-3, după 38 de minute.

Halep nu a mai ratat următoarele şanse de break ivite, la 1-0, în setul secund, şi a câştigat prima dată pe serviciul rivalei, ridicând scorul la 2-0, apoi la 3-0, moment în care Swiatek a punctat şi ea pe tabelă. De la acest scor, românca a mers şnur şi a câştigat cinci ghemuri la rând. După primele trei şi după 64 de minute, setul i-a intrat în cont, cu 6-1.

Sportiva poloneză a revenit în joc la 0-2 în decisiv, după ce în ghemul anterior a ratat o minge de break. Nu a mai făcut-o în ghemul al patrulea şi scorul a devenit 2-2. Halep a răspuns cu rebreak, consolidat cu serviciul, iar diferenţa a revenit la două ghemuri şi s-a păstrat până la final, scor 6-4, după o oră şi 50 de minute de joc.

Anterior, bilanţul întâlnirilor directe Halep - Swiatek era de 1-1. Românca s-a impus în 2019, în optimi, la Roland Garros, scor 6-1, 6-0, iar poloneza la următoarea ediţie a competiţiei de la Paris, în aceeaşi fază, scor 6-2, 6-1.

Halep va juca în faza următoare cu americanca Serena Williams, locul 11 WTA şi cap de serie numărul 10. Williams conduce cu 9-2 în întâlnirile cu Halep, ultima victorie aparţinându-i româncei, scor 6-2, 6-2, în finala turneului de la Wimbledon din 2019. În acelaşi an, cele două jucătoare s-au întâlnit şi la Australian Open, când Williams a câştigat în trei seturi, scor 6-1, 4-6, 6-4, în optimile de finală.

Calificarea în sferturi este recompensată la actuala ediţie a AusOpen cu un premiu de 525.000 de dolari australieni (336.000 de euro) şi cu 430 de puncte WTA. Jucătoarele eliminate în optimi primesc un premiu de 320.000 de dolari australieni (204.000 euro) fiecare şi câte 240 de puncte WTA.

LIVE TEXT
 

Simona Halep a câștigat meciul cu 2-1. Românca s-a calificat în sferturi, unde va juca cu Serena Williams.

Este a cincea oară când Halep ajunge în sferturi la Melbourne.

Simona Halep - Iga Swiatek 3-6, 6-1, 6-4

Setul 3

    - Game Halep, 5-3

    - Game Swiatek, 4-3

    - Game Halep, 4-2

    - Break Halep, 3-2

    - Break Swiatek, 2-2

    - Game Halep, 2-0

    - Break Halep, 1-0

Setul 2 a fost câștigat de Simona Halep cu 6-1 

    - Break Halep, 5-1

    - Game Halep, 4-1

   - Game Swiatek, 3-1

   - Game Halep, 3-0

   - 2-0: Românca reușește primul break al meciului.

   - 1-0: Simona începe promițător setul doi.

► Poloneza câștigă primul set.

Simona Halep, locul 2 WTA, va evolua împotriva polonezei Iga Swiatek, locul 17 WTA şi cap de serie numărul 15, duminică, de la ora 10.00, în optimi la Australian Open.

Meciul va fi primul din sesiunea de seară de pe arena Rod Laver.

Bilanţul întâlnirilor directe Halep - Swiatek este 1-1. Românca s-a impus în 2019, în optimi, la Roland Garros, scor 6-1, 6-0, iar poloneza la următoarea ediţie a competiţiei de la Paris, în aceeaşi fază, scor 6-2, 6-1.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Simona Halep s-a calificat în optimile turneului Australian Open
Simona Halep s-a calificat în optimile turneului Australian Open

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul doi mondial, s-a calificat în optimile de finală ale turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, vineri, după ce a dispus cu 6-1, 6-3 de rusoaica Veronika Kudermetova, cap de serie numărul 32.

Simona Halep, eliminată în primul tur la dublu de la Australian Open. Partenera ei are 16 ani
Simona Halep, eliminată în primul tur la dublu de la Australian Open. Partenera ei are 16 ani

Perechea Simona Halep/Charlotte Kempenaers-Pocz (România/Australia) a fost eliminată în primul tur al probei de dublu de la Australian Open

Victorie dramatică pentru Halep împotriva australiencei Tomljanovic, în turul doi la Australian Open
Victorie dramatică pentru Halep împotriva australiencei Tomljanovic, în turul doi la Australian Open

Jucătoarea de tenis Simona Halep, numărul doi WTA, s-a calificat dramatic în runda a treia a turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, după ce a învins-o pe australianca Ajla Tomljanovic, cu 4-6, 6-4, 7-5.

Simona Halep a învins-o cu 2-0 pe Lizette Cabrera, în primul tur la Australian Open
Simona Halep a învins-o cu 2-0 pe Lizette Cabrera, în primul tur la Australian Open

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul doi mondial şi a doua favorită, a învins-o în două seturi, cu 6-2, 6-1, pe australianca Lizette Cabrera, în prima rundă a turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.