"Votul NU este de vanzare". Cei care primesc mita electorala risca pana la 5 ani de inchisoare

Ultima actualizare: 20-11-2012 01:19

O decizie neinspirata de moment va poate costa 5 ani de inchisoare. Aceasta este pedeapsa pentru dare sau luare de mita electorala.

"Votul NU este de vanzare" e mesajul campaniei initiate de Ministerul Administratiei si Internelor, in incercarea de a preveni ilegalitatile din lupta electorala. Pana la alegerile de pe 9 decembrie, 2.500 de candidati vor incearca sa va castige votul pentru un loc in Parlamentul Romaniei.

Oferirea sau darea de bani, bunuri, ori alte foloase alegatorului pentru a-l determina sa voteze un candidat, precum si primirea acestora constituie infractiuni si se pedepsesc conform legii.

Printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a stabilit ca alegatorii pot primi de la candidatii aflati in campanie electorala afise, tricouri, sepci sau alte materiale personalizate.

In cazul in care primiti orice altceva in afara obiectelor inscriptionate cu numele candidatului si a caror valoare sa nu depaseasca 10 lei, va incadrati la primire de mita electorala si riscati pana la 5 ani de inchisoare.

Monica Dajbog, purtator de cuvant Ministerul de Interne: Este interzisa cu desavarsire primirea oferirea de obiecte care au valoare economica semnificativa sau de utilitate alimentara, precum alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau alte produse nealimentare.

Mita electorala a devenit un obicei prost in prag de alegeri. Doar la referendumul din aceata vara au fost intocmite 632 de dosare penale. Campania demarata de Minister se desfasoara la nivel national si va dura pana in pragul alegerilor de pe 9 decembrie.

Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul Ministerului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO