Visul italian al romanilor, destramat din cauza crizei financiare!

Dată publicare: 22-03-2009 00:00
Dată actualizare: 16-09-2012 16:51


Deznadejdea i-a cuprins pe mii de romani plecati sa-si caute norocul in Italia. Au ajuns intr-o tara incoltita puternic de cutremurul financiar. In numai doua luni, aproape 400.000 de oameni si-au pierdut locul de munca.

Multi dintre ei sunt si romani, care lucrau indeosebi in constructii, un domeniu aproape inghetat de criza mondiala.

Asa se poate rezuma destramarea unui vis, situatie traita acum de mii de romani aflati in Italia. Si-au pierdut locurile de munca. N-o mai scot la capat cu chiria si nici cu mancarea. Si nici vorba sa mai poata trimite vreun ban rudelor si parintilor ramasi in tara.

Doru Deaconu are 38 de ani si este din Ramnicu Valcea. L-am gasit la biroul celui mai mare sindicat din Italia, Confederatia Generala Italiana a Muncii.

A ramas fara slujba in urma cu doua luni si vrea sa stie cat mai trebuie sa astepte pana cand va primi ajutorul de somaj. Il ingrijoreaza intarzierea, pentru ca are de platit chiria si trebuie sa aiba grija de cei doi copii, care sunt cu el in Italia. Desi poarta un vraf de hartii care ii dovedesc multiplele calificari, in criza actuala nu-l ajuta la nimic.

Situatia lui Doru nu e deloc singulara. Intr-o luna, doar in domeniul constructiilor, cunoscut ca "specialitate" romaneasca, isi pierd slujba aproximativ 500 de romani. Multi nu au dreptul la somaj.

Iar cei care au ajuns recent in Italia nu si-au gasit de lucru. Valentin are 23 de ani, o sotie si un copil de un an. In fiecare dimineata rasfoieste infrigurat ziarele cu anunturi, apoi ia la rand agentiile de munca. Gasirea unui job pare curata utopie.

Niciunul dintre ei nu se indura totusi sa renunte, pentru ca nu vor sa se intoarca in Romania cu buzunarele goale.


VIDEO PROTVPLUS.RO