Un tanar tenor roman i-a cucerit pe cei mai exigenti profesori din lume. Cariera lui depinde si de sprijinul celorlalti

Dată publicare: 11-07-2015 18:43
Dată actualizare: 14-07-2015 07:02


Vocea minunata a unui tenor roman de 23 de ani i-a cucerit pe cei mai exigenti profesori de muzica din lume.

Silviu Mihaila, un tanar care viseaza si traieste prin muzica, a fost acceptat la cea mai prestigioasa academie muzicala - Manhattan School of Music din New York.

Le-a dat tuturor o lectie de viata, in care talentul a depasit o situatie financiara dificila. Acum, insa, sansa lui de a face parte din elita tenorilor lumii depinde si de sprijinul celorlalti.

"Tinerei generatii ii recomand munca, cinste si altruism si as mai adauga si modestie, cat mai multa modestie.” Acesta e mesajul lui George Enescu pe care Silviu Mihaila l-a vazut timp de 4 ani, cat a studiat muzica la liceul din Bucuresti.

Intors acum, dupa alti 4 ani petrecuti la Royal College of Music, din Marea Britanie, este unul dintre tinerii muzicieni de care George Enescu ar fi fost mandru. "Ascultam discurile marilor cantareti, Enrico Carruso, Luciano Pavarotti, Placido Domingo si spre uimirea celor din jur reuseam sa redau perfect acele inregistrari", a povestit el.

Se intampla in copilarie, intr-o familie modesta, fara studii muzicale. De mic, Silvu a stiut ca este facut pentru a canta: "E un imbold interior care te atrage, nu e ceva ce poti exprima.”

Cu multa modestie si un vocabular impresionant, tanarul tenor este desprins dintr-o lume in care muzica reprezinta stiinta, eleganta si bucurie in acelasi timp. Pe langa cantat, a studiat si pianul iar la 23 de ani are deja o simfonie scrisa.

Recent, a fost admis la Manhattan School of Music din New York, dintre 3000 de candidati. "Am trecut in aproximativ 48 de ore de la o bucurie extrema la o intristare profunda. O scrisoare de la biroul de finantare, in care se mentiona ca studentii internationali nu pot fi sustinuti de catre scoala, fiind fonduri limitate in acest an", a explicat el.

Asadar a fost acceptat la un master de doi ani la cea mai prestigioasa scoala de muzica din Statele Unite, dar taxa este de 50.000 de dolari pe an. Silviu incearca sa acceseze bursa Fullbright, prin care statul american i-ar plati un an de studiu. Ar mai ramane, insa, un an pe care ii este imposibil sa-l achite din veniturile mici ale parintilor.

Cu multa demnitate, nu cere bani nimanui, insa spera ca o minune sa il ajute sa se bucure de aceasta sansa unica in cariera lui.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO