Ultima seara a pelerinajului de la Iasi: aglomeratie, zarva si imbranceli

16-10-2009 00:00


UPDATE: Sa nu-ti calci aproapele in picioare la pelerinaje - o "porunca" de bun-simt, pe care credinciosul roman o nesocoteste ori de cate ori are ocazia.

Joi seara, la Iasi, in clipa in care preotii au vrut sa duca inapoi in catedrala moastele Cuvioasei Parascheva, s-a declansat isteria. Aproape 1.500 de oameni si-au dat coate si s-au rugat...sa se-mpiedice rivalul din fata, ca sa ajunga inaintea lui in biserica.

Cu busuioc sau flori in maini, batranii s-au imbrancit de la egal la egal cu cei mai tineri. Nimeni n-a tinut cont ca cei cativa copii prinsi la mijloc abia mai respirau.

Cum fiecare pelerin avea si cate o lumanare in mana, a fost o minune ca nu si-au aprins unii altora hainele. Racla a fost dusa inapoi in catedrala dupa o slujba speciala, oficiata de mitropolitul Teofan.

Cei intarziati, care au ajuns noaptea, s-au multumit si sa se roage in locul in care, timp de aproape o saptamana, au fost depuse moastele Sfintei Parascheva.

Aproape 200.000 de oameni s-au rugat la moaste, spun autoritatile. Prin curtea catedralei din Iasi se estimeaza insa ca au trecut peste 500.000 de credinciosi, in cele sase zile de pelerinaj.

VIDEO PROTVPLUS.RO