Turiștii străini, întâmpinați de mizerie și clădiri șubrede în centrul Capitalei

×
Codul embed a fost copiat

Mizerie, aglomeraţie şi clădiri şubrede, pe toate le descoperă un străin care ajunge în centrul Bucureştiului. Pe vestitul bulevard Magheru, de exemplu, găseşte cinematografe, magazine şi hoteluri închise.

Doar câţiva antreprenori tineri au mai avut curaj să investească în zonă. Primăria Capitalei intenţionează să schimbe centrul oraşului, unde vor apărea mai multe parcări, şi alei pietonale.

Magheru, un bulevard din centrul capitalei, era pe vremuri plin de magazine, restaurante şi cofetarii. Acum, găsim clădiri gata să se prăbuşească, maşini vechi abandonate pe trotuare printre pubele de gunoi şi cinematografe cu lacătul pe uşă.

"Am plecat din România în 2003, m-am întors acum un an din Franţa, după 16 ani şi în 2003 când am plecat. L-am lăsat într-o stare mai bună, l-am regăsit acum într-o stare puţin modernizat, neglijență şi în ceea ce priveşte clădirile, magazinele'', spune un turist.

Cristiana Zgripcea, arhitect: ''Arată ca un oraş restructurat, ca o stradă în care nu se investeşte nici timp nici bani. Vedem toate culorile, e o paletă coloristică foarte variată şi din păcate nici intenţie estetică, nicio tentă de restaurare. Există o lege a faţadelor dar n-am putea spune că este aplicată pentru clădirile de pe bulevardul Magheru, fiecare face cum vrea. În marile oraşe europene nu găsim astfel de culori, fiţi atenţi la reclame branduri şi observați că sunt realizate din acelaşi material la toate.Ț

Citește și
cantareata
Soția unui deputat, criticată dur după ce a blocat traficul pentru a filma un videoclip
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Cristi Opaiţ a vrut acum câţiva ani să investească în fostul service Ciclop, dar a renunţat. Clădirea este marcată cu bulină roşie, semn că se poate prăbuşi la un cutremur mare.

Aşa că a investit 200.000 de euro în acest bistro situat chiar pe Magheru, iar din luna decembrie a primit acordul primăriei să organizeze un festival stradal cu muzica live

Reporter: "Cum arăta locul când aţi venit aici?"
Cristi Opaiţ, patron bistro: "Jalnic, deplorabil, era un loc părăsit. Am ales să-mi deschid o afacere pe bulevardul Magheru pentru că noi credem în această zonă, vrem să o revitalizam. Vrem să readucem la gloria de odinioară acest bulevardul."
Reporter: "Ce aşteptaţi de la autorităţi?"
Cristi Opaiţ: "Implicare şi ajutor pentru clădirile care arată jalnic, locuri de parcare, aşteptam multe, foarte multe''.

La doi paşi de bulevardul Magheru ajungem la Ateneu. O zonă care a crescut în ultimii cinci ani de când autorităţile au refăcut trotuarele şi străzile pietonale.

Călin Căpușan, manager bistro: "S-a învestit, am investit bani pentru a face un loc frumos nu suntem doar noi, sunt mai multe construtcii frumoase."
Reporter: "Cine a investit? Antreprenorii sau autorităţile?"
Călin Căpușan: "Antreprenorii, autorităţile mai putin''.

Pe lângă refacerea clădirilor, bulevardul Magheru are nevoie şi de o reorganizare stradală.

Dan Trif, Ecocivica: "Uitaţi-vă cât e trotuarul de îngust şi o fâşie de aliniament nu rezxista. Trebuie să luăm o bandă de circulaţie o redam spaţiului verde şi pietonal, culoar RATB şi două benzi pe sens de trafic şi aşa se rezolvă profilul bldv. Magheru asta am cerut noi, primăriei căpiţelei, am discutat de multe ori''.

Primăria Capitalei a anunţat că până la sfârşitul acestui an, în urma unui concurs internaţional de urbanism va veni şi cu o soluţii pentru revitalizarea şi reorganizarea Bulevardului Magheru.

Proiectul final ar trebui să includă construcţia de parcări, amenajarea unor trasee pietonale, pieţe urbane dar să vină şi cu propuneri de monumente sau de reamenajare s spaţiilor publice.

Dar nu ştim deocamdată când vor fi puse în practică aceste idei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Sibiul devine pentru 7 zile capitala filmului documentar. Prețul unui bilet la festival
Sibiul devine pentru 7 zile capitala filmului documentar. Prețul unui bilet la festival

Timp de şapte zile, Sibiul devine capitala filmului documentar, iar cinefilii au de unde alege. În total vor fi proiectate 128 de filme, din peste 50 de țări.

Soția unui deputat, criticată dur după ce a blocat traficul pentru a filma un videoclip
Soția unui deputat, criticată dur după ce a blocat traficul pentru a filma un videoclip

Soția unui deputat din regiunea Moscovei a blocat banda mijlocie a uneia dintre cele mai aglomerate autostrăzi din capitală pentru a filma un videoclip chiar în timpul săptămânii, provocând astfel un val de critici în mediul online.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.