Tinerii care vor să fie fermieri pot primi 70.000 de euro ajutor. Ce trebuie să facă
Tinerii care vor să devină fermieri pot beneficia în acest an de un ajutor de până la 70 de mii de euro.
Programul de finanțare vine cu 2 noutăți importante. Prima este că au prioritate cei care sunt membrii unei cooperative agricole. A doua este că agricultorii care își și prelucrează recolta iau mai mulți bani.
Lucian Mărghitan, din Belinț, județul Timiș, a primit 50.000 de euro pentru a construi patru solarii și a-și cumpăra utilaje. Acum cultivă cu legume 11 hectare de teren, iar toată marfă o vinde prin intermediul unei cooperative.
Lucian Mărghitan, fermier: "A fost de mare ajutor pentru că investiții pe care în momentul acela poate nu reușeam să le fac din surse proprii. Viitorul va fi asocierea, chiar dacă ești mare, singur nu reziști"
Tocmai de aceea, programul îi încurajează pe fermieri să se asocieze. Cooperativa în care este și Lucian are în total 9 membri; împreună cultivă zece tipuri de legume, iar toată producția o desfac în supermarketuri.
Angelica Buză, președinte Cooperativă Legume Belinț: “Pătrunzi mai ușor în lanțurile de supermarketuri, e o gama mai largă de produse și ei lucrează mai ușor cu noi decât cu fiecare producător în parte".
Cristian Șumălan are 29 de ani și se va înscrie și el în acest program. Dorește să cultive două hectare de mazăre și să își cumpere utilaje.
Cristian Șumălan: "Am văzut că este cerere pe partea de magazine, pe partea de mazăre congelată. Vreau să accesez și pentru partea de procesare, vrem să facem și o stație de uscare a legumelor".
Până în acest an, tinerii primeau între 40 și 50 de mii de euro. De data această, dacă în proiect își asumă că vor procesa produsele, obțin încă 20.000 de euro.
Iulian Bucătaru, Directorul general adjunct al CRFIR 5 Vest: "Sună complicat, dar nu este. Spre exemplu, am putea lua în discuție procesarea la nivel de producere de varză murată, spre exemplu".
În perioada 2013-2020, aproape 15.000 de agricultori au obținut fonduri europene prin programul "tineri fermieri".
Marian Costea, - consultant fonduri europene: "De departe este cel mai de succes proiect, deoarece tinerii fermieri vin cu foarte mare entuziasm. Condițiile s-au înăsprit, dar nu sunt nici acum foarte grele".
Bugetul alocat programului pentru acest an este de 100 de milioane de euro. Aproape o treime vor ajunge la cei care înființează o fermă în zona montană.