Ti-ai instalat si stii sa folosesti corect alarma anti-efractie?
Nu este suficient sa avem un sistem anti-efractie. Trebuie sa stim si sa il folosim si sa-l intretinem. Nu toti cei care au instalate sisteme de alarma la casa sunt si protejati de hoti.
Foarte multi dintre prorietarii unor astfel de imobile dotate cu sisteme de siguranta ignora niste reguli de baza si in loc sa le ingreuneze munca infractorilor, ii ajuta.
Firmele de paza spun ca sunt multe cazuri in care alarma nu se declanseaza, iar proprietarul anunta direct ca a fost jefuit. De ce? Pentru ca nu a stiut sa foloseasca sistemul.
O greseala pe care cei cu sisteme de siguranta o fac frecvent este punerea celui mai simplu cod de acces din patru cifre. Si neglijenta proprietarei sau menajerei, care nu sterge de praf tastatura, poate face ca urmele lasate pe butoane sa ii ajute pe hoti sa ghiceasca usor codul.
Politistii tin sa ne reaminteasca si furtul... prin imprietenire, unul pentru care sistemul antiefractie de orice fel ar fi nu va este de folos. Anul acesta, au fost 3.000 de spargeri numai in Capitala. In doua treimi dintre cazuri, proprietarul i-a deschis larg usa hotului. Care a pozat de pilda in vanzator ambulant, plin de promotii.
De sarbatori, politistii se asteapta sa tot creasca numarul hotilor care incearca sa va pacaleasca sa le deschideti usa. De la pretinsi angajati ai primariilor care vor sa va dea ajutoare sau bani, la colindatori, falsi lucratori ai unei companii de electricitate sau gaze. Ochii-n patru, asadar!