Romanii au sarbatorit Izvorul Tamaduirii. In Dambovita, de teama ca raman fara aghiasma credinciosii s-au injurat si impins
Suntem in Saptamana Luminata, iar vineri crestinii ortodocsi sarbatoresc Izvorul Tamaduirii.
Sute de oameni, s-au strans inca de joi seara la vestita Biserica Greaca din Braila sa ia aghiasma. Se spune ca doar in prima vineri, de dupa Paste, din izvorul binecuvantat aflat acolo, curge apa sfintita.
La Manastirea Dervent din Constanta, credinciosii au asistat la slujba oficiata chiar la miezul noptii. Multi dintre ei vin an de an sa se inchine la icoana considerata facatoare de minuni si la crucile din piatra, vechi din secolul al 17-lea.
La originea acestei sarbatori se afla legenda unei minuni care s-ar fi petrecut langa un izvor de la Constantinopol, in urma cu 1500 de ani. Un orb si-ar fi recapatat atunci vederea spalandu-se pe ochi cu apa din izvor.
Orbul ar fi ajuns la izvor calauzit de cel care avea sa devina imparatul Bizantului, Leon Intaiul. La randul lui, acesta ar fi fost indemnat, in vis, de Maica Domnului - si ulterior a ridicat o biserica langa izvorul binecuvantat.
Sute de credinciosi s-au imbrancit la coada, la Manastirea Nucet, Dambovita ca sa ia apa sfintita care ar avea puteri miraculoase. S-au tras de haine, s-au impins si si-au aruncat vorbe de ocara, desi preotii si jandarmii au incercat sa-i potoleasca.
“Asta-i romanul, pana nu se impinge nu se simte bine!”, a fost reactia unei femei.
Si tot vineri, in zi de mare sarbatoare, aproape 10.000 de pelerini s-au rugat la Manastirea Prislop, la mormantul Parintelui Arsenie Boca.
Localnicii satelor de pe valea Muresului cred in puterea miraculoasa a agheazmei mici, sfintita la izvorul tamaduirii. Stropesc toata gospodaria dar si animalele din batatura sau gradinile si pomii din livezi.
Aghiasma mica, binecuvantata vineri de preoti, poate fi pastrata tot anul in casa. Oamenii beau din ea dimineata si se roaga sa fie feriti de necazuri.