Steluta are nevoie de ajutorul oamenilor. O barza incearca sa treaca iarna cu bine, pe un camp din Brasov

Ultima actualizare: 15-12-2014 01:34

Un oaspete de seama incearca sa treaca iarna cu bine, pe un camp din judetul Brasov. Este vorba despre o barza care nu a pornit spre tarile calde impreuna cu suratele ei si a ramas la noi.

Cativa voluntari de la Protectia Animalelor din Brasov si Covasna i-au facut povestea cunoscuta pe o retea de socializare, iar localnicii au fost impresionati. Au botezat-o "Steluta" si promit ca ii vor da de mancare si o vor monitoriza permanent.

Slabita, infrigurata si amenintata de corbi - asa a fost gasita barza pe un camp situat intre localitatile Prejmer si Teliu. Insa cand oamenii au incercat sa se apropie de ea, Steluta si-a luat zborul.

Voluntar: "Nu se indeparteaza tare de cuib, zboara la nivelul solului, ceea ce inseamna ca in mod sigur are probleme de sanatate, viata ii este pusa in pericol, deoarece ar fi trebuit sa se afle deja intr-o tara cu clima calda."

In mod normal, berzele migreaza spre tarile calde in august si septembrie. Dar exista si exemplare solitare care nu se aventureaza in marea calatorie.

Dan Ionescu, conferentiar Societatea Ornitologica Romana: "Natura are legile ei, daca e vorba de barza si pasari de genul asta mari, daca sunt ranite si pot fi capturate, atunci se pot duce la diverse centre."

Ornitologii spun ca pentru a trece cu bine peste aceasta iarna, barza are nevoie de ajutorul oamenilor, trebuie monitorizata si hranita zilnic, iar daca temperaturile vor fi foarte scazute trebuie capturata si dusa intr-un adapost. Astfel de centre de ingrijire exista in Covasna si Targu Mures. Localnicii sunt insa optimisti in privinta sanselor de supravietuire ale Stelutei, mai ales ca si iarna trecuta au salvat o barza ramasa singura pe camp.

Localnica: "Oamenii ii duceau de mancare. Lumea .. cum sa nu o apere?"

Localnicii spera insa ca, odata iesita cu bine din iarna, Steluta n-o sa-i paraseasca, asa cum a facut surata ei, cand vremea s-a incalzit.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO