Simulare de cutremur in Capitala. Cum au reactionat bucurestenii

18-03-2011 12:57


Autoritatile de la noi au organizat vineri un exercitiu cu un scenariu dramatic. Au vrut sa vada cum reactioneaza localnicii in cazul unui cutremur de 7,8 pe scara Richter care s-ar resimti puternic in Bucuresti si Ilfov.

Lucrurile au parut ca merg pentru ca totul a fost aranjat din timp. In realitate insa este dificil de spus cat de repede se vor misca toti cei responsabili daca s-ar repeta scenariul din '77.

Alerta in Voluntari. Potrivit scenariului seismul se va produce la ora 12-punct. Politistii erau deja in strada si se asigurau ca nicio masina nu o sa parcheze in calea autospecialelor de interventie.

In paralel salvatorii voluntari chemati la simulare se grabeau sa ajunga repede langa scoala unde urmau sa intervina, iar un pompier astepta cuminte pe acoperis sa isi intre in rol.

La miezul zilei potrivit desfasuratorului a fost cutremur. Unul de 7,8 pe Richter. Tot Voluntariul este zguduit din temelii. La biserica bat clopotele. Primii care au actionat au fost profesorii care au evacuat copiii in curtea scolii.

S-a presupus ca o parte a cladirii a luat foc si s-a prabusit. Cainii special antrenati pentru cautarea supravietuitorilor aveau chef de joaca. Au simtit ca nu era nimeni in pericol de fapt. A fost insa o repetitie generala in care toti actorii stiau exact cand si unde apar. Inclusiv localnicii s-au jucat de-a ranitii.

Realitatea este insa cu totul alta. Mult mai rea. Pompierii nu vor fi deja instalati pe cladiri sa stinga focul iar salvatorii nu vor stii unde sunt victimele. Cutremurul loveste pe neasteptate iar pagubele pot fi devastatoare mai ales intr-o tara plina de cladiri subrede.

 

 

Tags: cutremure,

VIDEO PROTVPLUS.RO