Sapte banci incluse in programul "Prima Casa" nu mai primesc dosare

Dată publicare: 13-03-2011 18:47
Dată actualizare: 27-06-2012 23:35


Tinerii romani mai au putin si se bat pe ajutorul oferit de stat, ca sa-si ia "Prima Casa". Fondul alocat nu este foarte generos. Sapte banci incluse in programul guvernamental au anuntat ca nu mai primesc dosare, iar altele sunt pe cale sa faca asta.

Bancherii spun ca anul acesta au fost pur si simplu sufocati de cei care trageau sperante sa isi cumpere o casa.

De exemplu, intr-o luna si jumatate Bancpost a primit cereri in valoare de 11 milioane de euro, fata de cele 4,2 milioane alocate.

Chiar si institutia cu cel mai mare plafon din program, adica 64 de milioane de euro, anunta ca mai poate acorda doar 500 de credite. Pe romaneste, mai putin de un imprumut de agentie.

"Plafonul disponibil este aproape utilizat. Tocmai de aceea clientii care ar dori sa beneficieze de avantajele programului trebuie sa se grabeasca"
, a declarat Ioana Mihai, sef departament credite garantate BCR

Pe de alta parte, cei imprumutati obtin dobanzi foarte bune pentru creditele ipotecare. Dobanzile la imprumuturile in lei au scazut de la 9 la 7,5% in ultima luna, iar cele in euro se acorda cu cel mult 5,2 %.

In 2011, Guvernul a pus la bataie 200 de milioane de euro pentru garantii. Autoritatile au declarat ca, daca se vor epuiza banii, sunt gata sa suplimenteze fondul.


VIDEO PROTVPLUS.RO