S-au scumpit tigarile, a inflorit contrabanda!

Ultima actualizare: 09-04-2012 18:20

Odata cu valul de scumpiri anul nou a adus un fenomen ciudat pe piata neagra. De cand pretul unui pachet de tigari s-a apropiat de 10 lei, oamenii stau la coada ca sa cumpere tutun de la traficanti.

Iau si la jumatate de pret un pachet netimbrat, chiar daca astfel incurajeaza contrabanda. Iar afacerea ilegala pare greu de oprit: in prima saptamana din acest an, inspectorii vamali au confiscat 10% din captura totala de tigari din 2009.

In ultimii doi ani, pretul tigarilor s-a dublat, iar in ultimul an pretul benzinei a crescut cu 40%. Inevitabil, in aceste conditii, mai ales ca vorbim de o perioada de criza, oamenii apeleaza tot mai mult la piata neagra.
Angela Placinta, redactor Ziarul Financiar
In plina zi, intr-o piata din Bucuresti, sute de oameni cumparau tigari netimbrate aduse din Republica Moldova si Ucraina. Costa mai putin decat la magazin. Coada se intindea pe 100 de metri.

La un momen dat, vanzarea s-a oprit. Dar nu pentru inventar, ci de frica inspectorilor de la Garda Financiara...

Piata neagra a produselor de contrabanda sare de 40 de miliarde de euro, estimeaza specialistii. Iar oamenii sunt mai interesati de pret, decat de timbru.

In plus, contrabandistii sunt greu de prins, explica oficialii, pentru ca legile sunt ingaduitoare. Masinile traficantilor pot fi confiscate numai daca tigarile sunt ascunse in locuri special amenajate. Iar cei care sunt arestati pentru trafic sunt judecati in libertate, spun politistii care s-au chinuit sa-i prinda.

Anul trecut, Autoritatea Nationala a Vamilor a confiscat 120 milioane de tigari, iar in primele zile din acest an, peste 10 milioane. Insa traficantii nu duc lipsa de clienti, pentru ca vand tutunul si la jumatate de pret fata de magazine.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO