Romanii profita de avantajele europene. "In Italia, alocatia pentru copii este de 8 ori mai mare"
In ultimii patru ani, numarul celor care au solicitat alocatii pentru copii in statele in care muncesc legal s-a dublat.
Si asta pentru ca sumele primite sunt si de 10 ori mai mari decat la noi in tara. Cifrele sunt in crestere si in cazul pensiilor, si al ajutoarelor de somaj.
Larisa are doua fetite si e stabilita de 10 ani in Italia. Cum alocatiile pe care le primea pentru copii in Romania nu o multumeau, a decis sa renunte la ele in favoarea celor oferite de statul italian.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Larisa Axinia: "In Romania, era in valoare de 10 euro. Este de 8 ori mai mare in Italia. Primim 80 de euro pentru fiecare copil".
Romanii aflati intr-unul din statele membre ale Uniunii Europene pot solicita alocatia pentru copil in tara in care muncesc daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
- muncesc legal;
- beneficiaza de somaj in acel stat;
- sunt pensionari si au copii in intretinere.
Banii pot fi ceruti si de cei care si-au lasat copiii acasa, in Romania, in grija rudelor.
In ultimii 4 ani, s-a dublat numarul romanilor care au renuntat la alocatia oferita de statul roman, in favoarea celei acordate de tarile in care lucreaza. In cele mai multe dintre statele membre, suma este mai mare decat cea primita in Romania.
Mihaela Grecu, reprezentant MMFPS: "In tarile UE, se poate acorda in functie de veniturile parintilor, de rangul nascutului, de calitatea de asigurat".
Germania plateste maximum 179 de euro lunar, Olanda 63 de euro, Marea Britanie, 100 de euro. Sunt si state ca Spania unde alocatia nu se acorda. Insa romanii au alte beneficii.
Cristina Mandache: "Statul spaniol m-a ajutat cu o indemnizatie de maternitate pentru mamele lucratoare timp de un an de zile, cate 100 de euro lunar. Am avut cele patru luni tot pentru mamele care stau acasa dupa ce nasc. 675 de euro, lunar, timp de 4 luni de zile".
Romanii care muncesc legal in strainatate au din 2007 dreptul de a primi indemnizatii pentru toate tipurile de pensii, prestatii de invaliditate, ajutoare de deces si prestatii de somaj. Peste 2.000 de persoane solicita anual de la statul roman formulare prin care intentioneaza sa ceara ajutor de somaj in strainatate.