Romanii cu cetatenie maghiara au liber pe piata muncii. "Poarta" prin care pot pleca mai usor in SUA

Dată publicare: 25-11-2012 20:18
Dată actualizare: 28-11-2012 06:44


Romanii care au dubla cetatenie mai au o speranta sa lucreze in state care altfel nu ii accepta. De pilda, autoritatile din Marea Britanie si Olanda sunt ingaduitoare daca muncitorii prezinta un pasaport unguresc.

Constienti de acest avantaj, localnicii din Transilvania care au un maghiar in familie isi depun in mare graba documentele si asteapta un raspuns favorabil de la Budapesta.

Asa suna anuntul unei firme din Olanda, in cautare de personal necalificat. Angajatorul le ofera 800 de euro lunar celor care vor sa transeze pui.

De cand firmele din Olanda si Marea Britanie au inceput sa caute astfel de muncitori din Romania, a crescut simtitor si activitatea centrelor care ofera consultanta pentru obtinerea cetateniei maghiare: 13.300 de dosare au fost depuse numai pana acum.

Pana nu a reusit sa obtina cetatenie maghiara, acest cuplu din Targu Mures nu a avut nicio sansa sa se angajeze legal in Anglia.

Spre deosebire de romani, cei care au pasaport unguresc se pot angaja fara probleme si in Elvetia si nici nu au nevoie de viza pentru a ajunge in Statele Unite.

In prezent, noua state membre ale Uniunii Europene au limitat accesul romanilor pe piata muncii.

Pe langa Olanda si Marea Britanie, Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg si Malta au decis sa mentina restrictiile pana la finalul anului 2013.


VIDEO PROTVPLUS.RO