Reconversia profesionala - frectie la piciorul de lemn!

Dată publicare: 15-02-2009 00:00
Dată actualizare: 30-10-2012 20:20


De saptamani in sir, romanilor li s-a cuibarit o mare spaima in suflet. De peste tot se dau oameni afara, asa ca cei care au avut deja acest ghinion cate sanse mai au sa isi gaseasca o slujba?


Extrem de putine, pare sa fie raspunsul, chiar daca autoritatile se lauda ca au supus reconversiei profesionale peste 44.000 de romani, anul trecut. 80% dintre ei nu s-au angajat nici pana acum. 

Asa-zisele reconversii profesionale sunt o tampenie fara margini care nu are absolut nicio utilitate. Nu exista angajator care sa tina seama de asa ceva.
George Butunoiu, expert resurse umane
Majoritatea au invatat lucruri inutile. Sa luam ca exemplu cursul de operator date organizat de Agentia Judeteana Prahova pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Pana la finalul cursului cei 15 someri ar trebui sa cunoasca sisteme de operare, programe de birou si de prelucrare a imaginii grafice. Lucruri elementare, care nu le vor fi de mare folos la o eventuala angajare. O recunoaste pana si cel care ii invata: "Pe piata muncii sunt si asa foarte multi absolventi cu studii superioare," a spus George Ghinescu.

Intr-o sala vecina, cu pixul in mana si foaia in fata, cativa barbati iau notite la Cursul de Instalator. Practica? Cu alta ocazie, promite maistrul. 

Asadar de ce doar 20% dintre someri se angajeaza dupa  recalificare? Raspunsul e stupefiant: "Se poate ca la un moment dat intr-un judet, un anumit loc de munca sa nu se mai caute," spune Adina Croitoru, purtator de cuvant ANOFM. Si atunci de ce s-a mai facut cursul pentru acea meserie? "Pentru ca exista un concept pe care chiar si Uniunea Europeana il promoveaza, acela de invatare pe tot parcursul vietii," adauga Adina Croitoru.

Pe scurt, anul trecut au fost organizate 2.400 de programe de formare profesionala, iar 44.000 de romani le-au si absolvit. Toate aceste cursuri ne-au costat 25 de milioane de lei noi, bani din buget plus timp pierdut inutil de romanii disperati.


VIDEO PROTVPLUS.RO