Recolta bogata de fructe nu va micsora pretul cireselor sau piersicilor. Care este explicatia

Dată publicare: 07-07-2011 18:41
Dată actualizare: 08-10-2012 03:11


cirese

Ploile din ultima vreme au ajutat recolta de fructe. Livezile sunt pline de cirese, piersici sau mere. Vor fi cu 20% mai multe decat anul trecut, spune Ministerul Agriculturii, iar abundenta ar trebui sa aduca si preturi mici.

Dar nu se intampla asa, pentru ca fructele se scumpesc brusc pe drumul spre piata. Au grija de asta intermediarii.

Zambetul le-a revenit pe buze si proprietarilor unei livezi de langa Bucuresti. Anul trecut n-au avut ce culege, dar acum perele, prunele, piersicile, ciresele si merele au ingreunat crengile pomilor. La mere, de pilda, productia va fi de cel putin 30 de tone pe hectar, fata de 20, cat a fost acum un an.

Avem speranta ca anul acesta vom putea simti din nou si gustul piersicilor romanesti. Imediat ce prind culoare, toate acestea vor ajunge pe tarabele din Capitala. Asta, evident, daca nu apare un neamt sau un rus care sa ofere un pret mai bun.

Asa cum se intampla in cazul visinelor dintr-o livada din Iasi. An de an, pleaca spre Germania, unde sunt transformate in dulceturi, gemuri si compoturi.

Face insa mult prea mult profit, mai mult chiar decat cultivatorii, spun fermierii.

In mod normal, un kilogram de cirese pleaca de la producator cu 4 lei si nu ar trebui sa fie mai mult de 7 lei la piata. Cel de mere va costa anul acesta 3 lei, iar piersicile, 4 lei.

Sursa: Pro TV

Tags: fructe, exporturi,


VIDEO PROTVPLUS.RO