Reacţia unei mame care a fost chemată la liceu după ce fata ei s-ar fi drogat în baie: „Îmi urmăriți mie copilul la baie?”

×
Codul embed a fost copiat

Acțiunea „Droguri în licee" sau „Medusa", cum a fost numită de polițiștii de la combatarea crimei organizate, a continuat cu noi descinderi.

Printre reținuți s-au numărat, din nou, elevi de liceu acuzați că vindeau droguri.

Fenomenul pare de neoprit, iar directorii liceelor vizate de ancheta DIICOT refuză să vorbească deschis despre consumul de droguri.

Un singur director de liceu din București a ieșit public să tragă un semnal de alarmă, dar a fost certat de unii părinți care refuză să accepte realitatea.

Iată ce spun elevii unui liceu din București unde procurorii DIICOT au descoperit un elev de clasa a 12 care devenise dealer de droguri.

R: Vă surprinde că un coleg de la liceul vostru a fost reținut de procurori pentru trafic de droguri?

Elevă: „Sincer nu. Nu ne mai miră nimic, pentru că se consumă în toate liceele".

R: V-au vorbit profesorii despre pericolele consumului de droguri? S-au luat măsuri?

Elevi: „Nu”.

Culmea, unul dintre părinții elevului care este cercetat sub control judiciar pentru trafic de droguri lucrează la DNA. Nu și-a imaginat vreodată că fiul său va ajunge într-o asemenea situație. Din păcate mulți părinți cu elevi la același liceu nu realizează pericolul și se bazează pe imaginea instituției.

Mamă: „Nu cred așa ceva, că ăsta e un liceu bun”.

Renumele școlii pare să fie mai presus de siguranța elevilor și la alt liceu unde învață un tânăr cercetat în libertate pentru trafic de droguri. Directorul a refuzat să vorbească despre fenomen. În curtea liceului funcționează și Centrul Municipiului București de Asistență Psihopedagogică.

Robert Florea, directorul CMBAP: „Nu mă surprinde, pentru că aici (...) totul e sub tăcere”.

Singurul director de liceu care a ieșit public și a recunoscut că lucrurile au scăpat de sub control a fost Andreia Bodea de la Colegiul Național Ion Luca Caragiale București. Din păcate inițiativa ei a avut un efect neașteptat.

„Cutăriță e în toaleta de la etajul 2, nu iese de un sfert de oră și miroase a acru. A ieșit după vreo 20-25 de minute, nu se ridica niciun fum. A zis - „doamna directoare, o sun pe mama”. Și răspunsul a fost: Dar dumneavoastră nu aveți altă treabă decât să îmi urmăriți mie copilul la baie? Până nu aveți vreo dovadă, nu stăm la discuții. A luat-o pe fiica sa imediat, nu mai declari nimic, nu mai spui nimic”, a povestit Andreia Bodea.

Felul în care au reacționat părinții arată cât de vulnerabil este întregul sistem în fața consumului de droguri. În timp ce unii preferă să ignore dezastrul, copiii își distrug singuri viețile pentru că accesul la stupefiante a devenit o banalitate.

Iată ce le-au mărturisit reporterilor PRO TV mai mulți tineri aflați într-un club.

R: Știai că ei au (iarbă) și ai mers la ei?

Tânăr: „Da. Am zis „ok, hai să încerc”. Văd cum e. Am prieteni care vedeau tot felul de fantome, tot felul de ciudațenii”.

R: Ce consumau acei prieteni?

Tânăr: „Iarbă, prafuri și cam atât”.

R: Știi de unde făceau rost?

Tânăr: „Știu că din cămine în mare parte".

Tânăr: „Fumam de obicei după ore când ieșeam de la liceu, în spatele blocurilor. Știam locurile ferite de ochii oamenilor. În perioada liceului dădeam în jur de 70 de lei pe gram și era mai greu și mai riscant să procur, însă acum e mai simplu”.

Fenomenul ia amploare

Lipsa de reacție a unor profesori și directori de licee, negarea părinților și inconștiența tinerilor permit ca fenomenul să ia amploare. Poliția are tot mai multe acțiuni. După cei 22 de tineri cercetați în București, au fost duși la audieri și 20 din Bacău.

În Suceava polițiștii cercetează alte șase persoane. Surse din anchetă spun că între suspecți sunt și doi elevi de 19 ani de la un liceu din orașul Rădăuți care se ocupau de vânzarea drogurilor și etnobotanicelor în școală. Tranzacțiile s-ar fi desfășurat în baia liceului.

Tot pentru consum de droguri este o anchetă și la o școală din Iași. Doi băieți de clasa a IX-a și a XII-a au ajuns la spital după ce ar fi consumat canabis într-o pauză.

Un alt caz șocant vine de la Deva. 12 elevi plecați cu o profesoară în Macedonia într-un schimb de experiență au fost trimiși înapoi în România după ce în camera de hotel a unui băiat de clasa a X-a au fost găsite droguri.

Inspectoratul școlar al județului Hunedoara a anunțat că face o anchetă și că va forma o comisie care să-l ajute pe elev să scape de droguri.

Citește și...
Un copil de trei ani, mușcat de un câine în timp ce se juca în fața blocului. Mama a intervenit rapid
Un copil de trei ani, mușcat de un câine în timp ce se juca în fața blocului. Mama a intervenit rapid

Un copil de trei ani din Lupeni, Hunedoara, a fost muşcat de un câine în timp ce se juca în fața blocului. Băiețelul era împreună cu mama lui, care a intervenit imediat.  

Amplu exercițiu de salvare în Marea Neagră al poliției de Frontieră. Numărul migranților este din ce în ce mai mare
Amplu exercițiu de salvare în Marea Neagră al poliției de Frontieră. Numărul migranților este din ce în ce mai mare

Amplu exercițiu de salvare în Marea Neagră! Potrivit scenariului, Garda de Coastă ar fi detectat o ambarcațiune cu 500 migranți la bord, iar intervenția trebuia făcută ca la carte.

Doi soţi din Neamţ au rămas fără casă în urma unui incendiu. Greșeala făcută de proprietar. „Munca de 52 de ani se vede”
Doi soţi din Neamţ au rămas fără casă în urma unui incendiu. Greșeala făcută de proprietar. „Munca de 52 de ani se vede”

Doi soţi din judeţul Neamţ au rămas fără gospodărie, după ce proprietarul, un bătrân de 77 de ani, a făcut greșeala să aprindă uscături în curte, dar a lăsat focul nesupravegheat!

Recomandări
Experiment Știrile ProTV: Poluăm de 6 ori mai puțin dacă luăm autobuzul, în loc de mașină, pe un traseu de 10 km, prin oraș
Experiment Știrile ProTV: Poluăm de 6 ori mai puțin dacă luăm autobuzul, în loc de mașină, pe un traseu de 10 km, prin oraș

Săptămâna verde, continuă la ProTV. Joi ne îndreptăm atenția spre transport, un alt sector responsabil pentru poluarea mediului.

Protest masiv, cu 20.000 de oameni în stradă, în București. Care este programul și traseul aprobat de PMB
Protest masiv, cu 20.000 de oameni în stradă, în București. Care este programul și traseul aprobat de PMB

Sindicaliştii din Educaţie au obţinut autorizaţie pentru organizarea unui nou protest în Capitală, fiind aşteptate 20.000 de persoane. Evenimentul va avea loc, vineri, pornind din Piaţa Victoriei, anunță News.ro. 

Apa din Barajul Kahovka a scăzut la un nivel la care nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor Centralei Zaporojie
Apa din Barajul Kahovka a scăzut la un nivel la care nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor Centralei Zaporojie

Nivelul apei din rezervorul Barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor centralei Nucleare Zaporojie, anunţă joi operatorul barajului, relatează AFP.