Firea, despre construirea unui patinoar în Parcul Romniceanu: „E o dezinformare”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 27 Decembrie 2017 12:59
Categorie: Social
gabriela firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că informaţiile referitoare la construirea unui patinoar în Parcul Romniceanu sunt ”o dezinformare”, în zonă efectuându-se lucrări de desfiinţare a unor elemente de joacă şi mobilier urban avariate.

”Mi s-au dat toate asigurările necesare şi pot să vi le transmit că, contrar celor afirmate în mass-media de către o asociaţie şi preşedintele acesteia, nu se construieşte pe spaţiul verde în Parcul Romniceanu niciun patinoar, nici pe spaţiul verde şi nici pentru o altă zonă. Este o dezinformare, nu ar fi prima pe care o face această asociaţie şi ne rezervăm dreptul să ne apărăm în instanţă împotriva acestei maniere de a comunica informaţii toxice, informaţii neadevărate”, a declarat, miercuri, Gabriela Firea, într-o conferinţă de presă, citează News.ro.

Potrivit acesteia, parcul se află în administrarea Primăriei Sectorului 5, iar reprezentanţii acestei instituţii au transmis că în zonă se fac lucrări ”de desfiinţare a unor elemente de joacă şi de mobilier urban care sunt avariate, deteriorate şi care puneau în pericol siguranţa copiilor”.

”Aceste lucrări sunt realizate de către o societate a Consiliului Local al sectorului 5 şi aceste lucrări de punere în siguranţă s-au făcut după o sesizare la Protecţia Consumatorului. Despre aceste lucrări este vorba şi nu despre amenajarea unui patinoar”, a mai spus Gabriela Firea.

Într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES se menţionează că Primăria sectorului 5 face aceste precizări referitor la apariţia în spaţiul public a unor informaţii potrivit cărora în Parcul Romniceanu din cartierul Cotroceni al Sectorului 5 s-ar construi un patinoar.

Parcul Herăstrău din Capitală se va numi Parcul Regele Mihai I

"În Parcul Romniceanu nu se construieşte un patinoar! Lucrările respective vizează aducerea la starea iniţială a domeniului public, în urma dezafectării unui loc de joacă. Acesta se afla într-o avansată stare de degradare şi punea în pericol siguranţa copiilor, lucru semnalat şi de reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, prin adresa înregistrată cu nr. 19957/21.09.2017, prin care au avertizat Autoritatea Locală Sector 5 să întreprindă demersuri pentru remedierea situaţiilor cu potenţial risc. Ulterior dezafectării aparatelor de joacă şi îndepărtării tartanului, în zona respectivă a survenit o denivelare, intervenindu-se pentru aducerea la nivel a aleilor cu ceea ce reprezintă fosta suprafaţă valorificată în trecut ca loc de joacă", menţionează sursa citată.

Reacția Primăriei Sectorului 5

Primăria Sectorului 5 precizează că în Parcul Romniceanu nu se construieşte un patinoar, ci se desfăşoară lucrări de aducere la starea iniţială a domeniului public în urma dezafectării unui loc de joacă.

Conform Primăriei sector 5, în primăvara anului 2018 în respectiva locaţie va fi amplasat un loc de joacă modern şi dotat din toate punctele de vedere pentru a asigura integritatea fizică a copiilor care se vor juca acolo, dar, până atunci, Autoritatea Locală Sector 5 a adoptat toate măsurile ce se impun pentru a preîntâmpina eventuale accidente nedorite.

"În urma efectuării acestor lucrări, niciun milimetru de spaţiu verde nu a fost afectat", susţine sursa citată.

Primăria sector 5 mai precizează că, potrivit Legii nr. 50/1991, efectuarea acestui tip de lucrări de nivelare nu necesită eliberarea unei autorizaţii de construire, iar "consultarea publică se realizează conform legii, nu numai cu o anumită parte a cetăţenilor sau numai cu anumite ONG-uri".

În 25 decembrie, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Bucureşti (OARB), Şerban Sturdza, a susţinut, într-o scrisoare deschisă adresată primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, că în Parcul Romniceanu, aflat într-o zonă protejată, s-a amenajat, fără aprobările necesare şi legale, un patinoar, şi a anunţat că a depus o sesizare în acest sens la Poliţia Capitalei.

"Vedeţi domnia voastră, în calitate de Primar General al Bucureştilor ar trebui să ştiţi că nu toţi bucureştenii au sărbători fericite. Spre exemplu, cotroceam astăzi prin Cotroceni şi, ce să vezi? Văd că s-a schimbat modul de lucru. Nu mai e noaptea ca hoţii, ci de Crăciun, ca mafioţii. Fără nicio autorizaţie afişată conform legii s-a purces la construirea unui patinoar în parcul Romniceanu, arie protejată, de altfel. Şi fără consultarea obligatorie a cetăţenilor şi fără acordul Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti. Cazul e tipic de ghinion, căci nu toată lumea hibernează de Crăciun, între două sarmale şi un cârnat", a afirmat Sturdza în scrisoarea deschisă, postată pe pagina sa de Facebook.

Şeful OARB i-a cerut edilului şef al Capitalei "să oprească distrugerea parcului", afirmând că "nici Ceauşescu nu şi-a permis să demoleze în Bucureşti de Sfintele Sărbători".

În plângerea depusă la Poliţie, şeful OARB reclamă că "lucrările ilegale de mare amploare" efectuate în Parcul Romniceanu "au consecinţe iremediabile asupra zonei verzi cu caracter public: eliminarea vegetaţiei, distrugerea mobilierului urban, turnări de betoane, modificarea topografiei locului.

Gabriela Firea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
gabriela firea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Șeful arhitecților din București o avertizează pe Gabriela Firea că în parcul Cotroceni se construiește ilegal un patinoar

Șeful arhitecților din București o avertizează pe Gabriela Firea că în parcul Cotroceni se construiește ilegal un patinoar

Parcul Herăstrău din Capitală se va numi Parcul Regele Mihai I

Parcul Herăstrău din Capitală se va numi Parcul Regele Mihai I

Primarul Firea și ministrul Bodog, enervați de întrebările presei, la inaugurarea noului Spital ”Foișor”

Primarul Firea și ministrul Bodog, enervați de întrebările presei, la inaugurarea noului Spital ”Foișor”

masini vechi dacia oltcit

Proiect privind interzicerea maşinilor până la euro 2 în Capitală. Reacţia Primăriei

Ce este conceptul "daydreaming". Tinerii români nu mai participă la petrecerile din club

Concursul Internațional George Enescu aduce la București peste 400 de muzicieni. România are cea mai mare prezență

School of Motivation! Sfaturi pentru tinerii care vor sa îşi urmeze visul până la capăt

Ce văd turiştii când intră în România cu maşina: gropi, gunoaie şi ruine

Un băiețel de 10 ani, diagnosticat cu pareză cerebrală, are nevoie de ajutor urgent

elevi

Ignorat de aleși, fenomenul bullying ia amploare. Mii de copii sunt hărțuiți la școală

Pelerinaj la rezervaţia de bujori de stepă din Zău de Câmpie. Sunt unici în Europa

Doi adolescenți au furat mâncarea și băutura care urmau să fie folosite la o pomană

Tânăra care s-a luptat ani de zile pentru a-și obține actul de identitate a plecat din țară

Un medic vorbește despre ”marea brambureală” din sistemul sanitar: ”Au ras tot ce se putea”

Câțiva protestatari au stat în cap în fața sediului Guvernului, pentru premierul Dăncilă