Portile Cazinoului din Constanta, redeschise pentru cateva ore. Turist: "Ar fi bine pentru voi sa va pastrati mostenirile"


Ultimul update: Duminica 18 Septembrie 2016 05:45
Data publicarii: Joi 15 Septembrie 2016 19:05
Categorie: Stiri Sociale

Cazinoul din Constanta si-a deschis miercuri portile pentru cateva ore.

Arhitecti vestiti, reprezentanti ai Casei Regale si oameni de cultura au pornit o ampla campanie, prin care vor sa prezinte povestea unor monumente care au rezistat, asemenea unor diamante, care trebuie doar reslefuite. Iar batranul Cazino se incadreaza perfect in aceasta categorie.

Povestea Cazinoului din Constanta pare sa fie blestemata la fel ca banii pierduti de cei care jucau la ruleta atunci cand cladirea atragea la noi armatori greci sau comercianti olandezi. Mii de turisti straini si romani trec zilnic pe langa zidurile gri batute de vanturile sarate si se uita cu tristete la ferestrele cu vitralii sparte.

Turist: "Aceasta cladire trebuie restaurata, vopsita. Stiu ca a fost cazinou inainte si ar fi bine pentru voi sa va pastrati mostenirile."

Pasat de la o institutie la alta ani de zile, cazinoul din Constanta ofera o imaginea dureroasa a degradarii unei cladiri superbe. Astazi, arhitecti celebri, reprezentanti ai Casei Regale si oameni de cultura au hotarat ca este cel mai bun loc pentru a demara Campania "Oamenii Timpului".

Cazinoul este acum monument arhitectural de clasa A, adica de maxima importanta insa este inchis pentru ca reprezinta un pericol public.

Doina Pauleanu, critic de arta: "Eu as dori sa fie ca pe vremuri, sa fie aceeasi eleganta in abordare, sa fie aceeasi incercare de pune laolalta jocurile de noroc si spectacole culturale."

Cazinoul se afla in grija Companiei Nationale de Investitii, care are banii pentru restaurarea cladirii de aproape 2 ani. Banii sunt inca in cont pentru ca o firma din Romania a contestat orice pas facut inainte pentru desemnarea celui care se va ocupa de cladire. La inceputul lunii august a fost organizata o noua licitatie.

Decebal Fagadau, primarul Constantei: "Au participat 6 consortii puternice la aceasta licitatie. Evident ca dupa declararea unui castigator va urma si o eventuala etapa de contestii dar cum legislatia s-a schimbat usor usor inspre bine sunt convins ca anul viitor vom vedea schelele pe cazinou"

In prezent s-au strans zece milioane de euro pentru restaurare.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO