PDL,despre "efectele dezastruoase" ale revenirii clasei pregatitoare la gradinite:Nu vom avea locuri

15-01-2013 16:19


copii la gradinita

Raluca Turcan sustine ca revenirea clasei pregatitoare la gradinita va avea "efecte dezastruoase": copiii de grupa mica nu vor mai avea loc in gradinite, mii de invatatoare ar trebui sa devina educatoare, iar 7.000 de clase utilate vor ramane goale.

"Premierul Victor Ponta risca sa zdruncine din temelii sistemul de educatie cu decizii care sunt, mai degraba, idei fixe, nesustinute de niciun argument. Victor Ponta continua sa ceara trecerea clasei pregatitoare la gradinita chiar in dispretul celui pe care l-a desemnat sa se ocupe de invatamantul din Romania, adica al ministrului Remus Pricopie. Practic, dupa toate deciziile contestabile si avalansa de declaratii negandite de anul trecut referitoare la sistemul de invatamant din Romania, Victor Ponta continua sa destabilizeze un sistem care trebuie sa fie caracterizat prin predictibilitate si orientat spre performanta", se arata intr-un comunicat al vicepresedintelui PDL, precizeaza Mediafax.

Raluca Turcan precizeaza ca, in acest an scolar, urmare a trecerii clasei pregatitoare la scoala, pentru prima data nu a mai fost criza de locuri in gradinite, intrucat peste o suta de mii de locuri s-au eliberat.

Ea mai sustine ca, potrivit unei evaluari, 85% din parintii copiilor sunt foarte multumiti de modul in care se desfasoara acum clasa pregatitoare si considera ca elevii au castigat mult prin trecerea la scoala, iar 83% din copii spun ca sunt fericiti ca acum merg si ei la scoala.

"Intoarcerea clasei pregatitoare la gradinite ar avea efecte dezastruoase. In primul rand, gradinitele vor fi supra-aglomerate cu copiii care acum sunt in grupa mare - peste 150.000 de copii ar ramane in gradinite anul viitor, iar copiii de grupa mica nu ar mai avea loc. In acelasi timp, mii de invatatoare nu ar mai avea de ales si ar trebui sa devina educatoare, iar 7.000 de sali de clasa utilate pentru clasa pregatitoare vor ramane goale. Astfel, investitiile facute de stat in utilarea acestor sali de clasa vor fi irosite", arata Turcan.

Ea ii solicita premierului Ponta sa nu mai vorbeasca inainte de a analiza situatia concreta.

"In al doilea rand, ii cer premierului Ponta si ministrului educatiei sa abroge ordonanta de urgenta data pe sub mana in ultima zi de mandat a Ecaterinei Andronescu prin care ii obliga pe toti educatorii si invatatorii din Romania sa urmeze cursurile unei facultati in urmatorii sase ani daca vor sa isi pastreze posturile. Este o masura umilitoare pentru cadrele didactice din Romania si singurul sau scop este de a alimenta cu studenti prolificele «fabrici de diplome» din tara. In plus, veniturile invatatorilor si educatorilor sunt puse in pericol de decizii cu iz de rasplata politica", se mai arata in comunicat.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca, in opinia sa, clasa pregatitoare trebuie sa revina la gradinita, el precizand ca a discutat deocamdata doar telefonic cu ministrul Educatiei, dar ca va discuta si direct cu acesta pentru a vedea cum poate fi pusa in aplicare masura din acest an.

El a facut aceste declaratii, intrebat despre recentele afirmatii ale ministrului Educatiei, Remus Pricopie, conform carora clasa pregatitoare va ramane la scolile generale.

"Am vazut. L-am chemat astazi pe ministrul Educatiei sa-mi explice. Mie mi se pare o greseala si vreau sa imi explice exact ce se poate face in acest an, pentru ca eu cred ca ar trebui clasa pregatitoare sa ramana la gradinita", a spus premierul.

Victor Ponta a adaugat ca va avea o discutie in acest sens cu ministrul de resort in cursul dupa-amiezii de luni, pentru ca pana acum a vorbit cu acesta doar la telefon.

"Sa vedem din punct de vedere logistic cum putem sa aplicam acest lucru chiar din acest an", a precizat premierul.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, ca va exista in continuare clasa pregatitoare, iar inscrierile vor fi mult mai relaxate si se vor desfasura dupa criterii generale stabilite de catre Ministerul Educatiei si cele particulare, ale unitatilor de invatamant.

"As vrea sa precizez pentru a mia oara de la momentul investirii mele in functia de ministru al Educatiei ca pana la aceasta ora nu exista nicio decizie in legatura cu clasa pregatitoare, alta decat cea legala, respectiv ca ea va functiona. Anul acesta va fi un mai usor intrucat vorbim de o singura generatie, respectiv cei care intra in clasa pregatitoare, si nu ca anul trecut cand am avut doua generatii, respectiv cei care intrau in clasa pregatitoare si cei care intrau in clasa intai. Totodata, revin si asupra informatiei transmise inca din decembrie, care face referire la inscriere, aceasta urmand sa fie mult mai relaxata, dupa criterii generale stabilite de catre MECTS si particulare vizand unitatile de invatamant", a mai spus Remus Pricopie.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO