Paradisul s-a transformat in infern pentru capsunarii romani din Spania

06-03-2010 00:00


Se intorc acasa cu zecile, dupa ani in care au trudit din greu ca sa le mearga mai bine ca in tara lor. Criza de care au fugit i-a ajuns insa si aici: multi nu si-au gasit nimic de lucru si traiesc din economiile facute in vremurile de prosperitate.

Rodica Holbura, de exemplu, a stat mai bine de cinci ani in Spania; trei din ei a lucrat ca menajera. Alti doi, la un restaurant. Anul trecut a fost printre primii romani care au simtit criza economica.

Nici Traian n-a avut incotro: a renuntat la visul ca-si va face in strainatate un rost si s-a intors acasa. Pana in ziua aceea, muncise si in constructii si in agricultura si ca sofer.

In Josenii Bargaului, din cele 1.000 de suflete, jumatate lucreaza de ani buni in strainatate. O suta dintre cei plecati s-au intors definitiv acasa in ultimul an: fie au ramas someri, fie salariile le-au scazut intr-atat incat nu se mai descurcau cu banii. Casele pe care le incepusera au ramas in constructie...

Cristina a muncit cot la cot cu sotul in Spania. Criza i-a alungat inainte sa-si termine casa pe care o incepusera in Livezile.

Drumul inapoi, catre tara, va fi in curand ultima solutie pentru alte sute de romani, sunt de parere specialistii.

VIDEO PROTVPLUS.RO