Pana in ajunul praznicului cel mare, peste 70.000 de oameni au atins moastele Cuvioasei Parascheva

Ultima actualizare: 15-07-2012 15:27

Joi seara, la coada erau peste 15.000 de credinciosi, hotarati sa infrunte inca o noapte. Mercuri seara, pelerinii au participat la o procesiune impresionanta pe strazile orasului. Preoti, calugari si oameni simpli au urmat asa numita cale a Sfintilor.

A fost o liniste aproape nefireasca, miercuri seara in centrul Iasiului, pentru miile de oameni care au participat cu lumanari in maini si rugaciuni in suflete, la procesiune.

Peste 100 de preoti si diaconi, in frunte cu mitropolitul Moldovei si Bucovinei, au fost urmati de toata suflarea aflata la catedrala din iasi.

Dupa procesiune, relicvele sfinte au fost depuse iar in curtea Mitropoliei, iar oamenii s-au asezat rabdatori la rand, sa se inchine. Nici frigul, nici ploaia mocaneasca nu i-au descurajat.

Peste noapte, zeci de pelerini au atipit in catedrala.

Voluntari ai Crucii Rosii, ambulante si echipaje SMURD au intervenit astazi, sa-i ajute pe credinciosii invinsi de oboseala.

Cei care au gasit puterea sa ajunga la racla se simt izbaviti. Anul acesta aproape toti pelerinii, indiferent de varsta, au plecat si cu o amintire in telefonul mobil - o poza cu moastele.

Vineri este ziua cea mare si toata lumea numara orele pana la hram.

Ultima noapte inaintea zilei de Hram se spune ca trece repede. La ora 9 dimineata, liturghia va fi oficiata de zeci de preoti in frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Dupa slujba, credinciosii sunt poftiti la "masa pelerinilor" - in apropierea mitropoliei. Sunt pregatite deja 65.000 de sarmale. Ziua se va incheia cu un concert in aer liber in fata palatului culturii si cu un urias foc de artificii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO