Notarii vor putea verifica identitatea persoanelor care incheie contracte

Dată publicare: 20-03-2009 00:00
Dată actualizare: 01-10-2012 02:35


Dupa ce mii de romani s-au trezit cu locuintele vandute peste noapte, prin intermediul unor retele de genul "Mandatarii", autoritatile au deschis ochii.

Avem, in sfarsit, un sistem prin care notarii pot verifica identitatea persoanelor care vor sa incheie contracte de vanzare-cumparare. Este o mana de ajutor pentru oamenii simpli, dar si o modalitate prin care notarii care fac parte din retelele de infractori sa fie controlati.

Marita Niculeac, o pensionara de 53 de ani, a ramas fara casa, dupa ce locuinta i-a fost vanduta fara ca macar sa stie.

Totul a inceput in 2006, cand femeia a fost abordata de un individ care s-a oferit sa o ajute sa obtina o pensie de boala pentru cei doi copii ai ei. Astfel a pus mana pe o copie a buletinului femeii. Din acel moment, i-a fost usor sa faca alte acte si sa ii vanda locuinta.

Pentru ca astfel de situatii sa nu se repete, Uniunea Notarilor Publici a semnat un protocol cu Ministerul de Interne si STS. Astfel, notarii pot verifica identitatea persoanelor pe care le au in fata.

Practic, notarii introduc in sistem datele persoanei care se prezinta in biroul lor, apoi primesc fotografia de la politie, dar si confirmarea ca datele sunt cele reale. Sistemul va fi functional din luna mai. 


VIDEO PROTVPLUS.RO