"Cuminţenia Pământului", amânări fără sfârşit. Planul guvernului Orban

Ultima actualizare: 28-12-2019 19:15

Guvernul a decis să amâne cu încă un an returnarea banilor pentru românii care au făcut donații pentru sculptura lui Brâncuşi, „Cumințenia Pământului".

În a 8-a ședință din această lună, Executivul a mai hotărât, de principiu, să desființeze în viitor Secția Specială de Investigare a magistraților. Următoarea ședință este programată pe 30 de decembrie.

Ministerul Culturii susţine că a găsit o soluţie ca să identifice toţi cei 100 de mii de donatori care au dat bani în 2016, după apelul făcut de Guvernul de atunci, pentru cumpărarea Cuminţeniei Pământului. Deocamdată Executivul a amânat cu un an termenul de returnare a banilor - 1,2 milioane de euro.

Soarta Cuminţeniei Pământului este unică în istoria lucrărilor lui Brâncuşi. În timp ce sculpturile sale sunt vândute la licitaţii cu zeci de milioane de euro, aceasta nu a fost cumpărată de statul roman după 5 ani de negocieri.

"Cuminţenia Pământului" se afla în prezent la Bruxelles, unde este expusă la Festivalul Internaţional de Artă Europalia, şi poate fi văzută până în februarie anul viitor.

Tot în şedinţa de vineri seară, guvernul a luat în discuţie şi desfiinţarea Secţiei Speciale de investigare a magistraţilor. Ministrul justiţiei a înşirat minute bune criticile aduse acestei secţii înfiinţate de fostul guvern, dar fără să pronunţe cuvântul "desfiinţare". Premierul l-a ajutat:

Ludovic Orban: "Deci, domnule ministru, practic, poziția ministerului pe care îl conduceți pe care o propuneți guvernului este aceea de a merge pe soluția desființării acestei secţii"

Ultima şedinţă de Guvern va fi luni, 30 decembrie, în care premierul a cerut miniştrilor toate hotărârile de guvern pentru organizarea ministerelor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO