Mii de oameni la Patriarhia Romana pentru a lua lumina de Paste. Glumele facute de Preafericitul Daniel

×
Codul embed a fost copiat

Este sfanta zi de Paste, duminica in care cu totii ne bucuram de minunea care da sens deplin crestinatatii: invierea Domnului.

Este ziua linistii si a iubirii fata de oameni, o zi dedicata familiei si celor dragi.  Duminica-noapte, milioane de credinciosi din toata tara, ortodocsi sau catolici, au primit Lumina Sfanta si au impartit-o mai departe, in semn de comuniune.

Au purtat apoi lumina in casele lor, semn de pace, si nadejde in mantuire. In toate bisericile, preotii au transmis vestea cea mare si mesajul lui Iisus cel Viu: bucurati-va si nu va temeti!

10.000 de credinciosi au venit sa ia Lumina Sfanta de la Manastirea Curtea de Arges. Ceremonia religioasa a fost una de sabatoare, oficiata de 10 preoti, iar lumina impartita oamenilor a creat o imagine feerica. Cu bucurie, toti au primit vestea invierii lui Iisus.

Citește și
google
Ce cauta romanii pe Google de Paste. "Gainile care fac oua rosii", "Ce este Iisus", printre curiozitati
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

La Patriarhia Romana, slujba a fost oficiata de Preafericitul Patriarh Daniel. Si aici s-au adunat mii de oameni, dar nu la fel de multi ca in anii anteriori.

La finalul primei parti a slujbei, patriarhul a incercat sa glumeasca cu credinciosii.

Patriarhul Daniel: "Cei care raman pana la finalul liturghiei, ca nu mai dureaza mult, decat vreo doua ore, aceia vor primi o pastorala de sfintele Pasti, un ou rosu si o pascuta. Nu mai e cozonacel, ii zicem pascuta, ceea ce inseamna ca nu e chiar asa mare, dar are valoare de simbol."

Credinciosii catolici din Bucuresti au sarbatorit Invierea Domnului la Catedrala Sfantul Iosif, printr-o slujba emotionanta. Arhiepiscopul romano-catolic, Ioan Robu, le-a vorbit oamenilor despre semnificatia luminii si a bucuriei, dincolo de supararile fiecaruia dintre noi.

Ioan Robu: "Bucurati-va chiar in grijile si in necazurile voastre. Bucurati-va in singuratatea voastra, bucurati-va, caci niciodata, niciodata, din sufletul vostru, nu poate sa dispara complet lumina care a fost pusa in voi la botez, darul credintei. Poate sa il acopere cenusa, poate sa il acopere indoiala, poate sa il acopere pacatul, dar sta dedesubt, in acea samanta de lumina pusa in noi la botez, ca sa ne lumineze, ca sa creasca o data cu viata noastra."

Pastele la bisericile din tara

"Hristos a Inviat!": aceasta marturisire de credinta, incarcata de emotie si bucurie, a rasunat duminica noapte in toate bisericile din tara. Invierea Domnului a fost momentul in care milioane de romani au luat Lumina Sfanta, simbol al Celui care este Lumina din Lumina, si, dupa jertfa pe cruce, a biruit moartea!

La Constanta, in ciuda celor sase grade Celsius, peste trei mii de credinciosi au venit sa ia Lumina Sfanta direct de pe faleza casinoului. Conform traditiei, lumina a fost adusa din Ierusalim pe mare. Cortegiul cu miile de credinciosi a strabatut intreaga faleza, o mare de lumini langa "marea cea mare".

Slujba de Inviere a inceput in Sibiu, cu o procesiune impresionanta. Venita de la Ierusalim, Lumina Sfanta a fost adusa la Catedrala Metropolitana de Inaltpreasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului.

Presedintele Iohannis si prima doamna, Carmen, au participat la slujba de Inviere la Biserica Romano-Catolica "Sfanta Treime".

Klaus Iohannis: "Sarbatori fericire, fie ca sarbatorile pascale sa va aduca bucurii, liniste si pace sufleteasca. Hristos a Inviat!"

Peste 3000 de crestini au luat parte la ceremonia religioasa
din fata Catedralei Ortodoxe, din centrul Clujului. Printre enoriasi, s-au numarat si membri familiei regale: Principesa Margareta si Principele Radu.

Marea de oameni alcatuia o imagine impresionanta. Iar Duhul a suflat peste toti, daruindu-le liniste si pace sufleteasca.

Clopotele au batut indelung si la Catedrala Mitropolitana din Timisoara. In ciuda ploii, credinciosii au venit in numar mare la slujba de Inviere.

In Moldova, mii de credinciosi au ales biserica mitropolitana din Iasi pentru a primi lumina. Pentru a preveni imbulzelile din anii trecuti, autoritatile eclesiale au hotarat sa parcuga distanta de la altar pana in fata bisericii extrem de incet, pentru ca toti sa poata primi Lumina Sfanta de la lumanarile arhieresti.

La Arad, sute de catolici au venit la slujba de Inviere la biserica Sfantul Anton de Padova din centrul orasului. Potrivit traditiei, dupa participarea la slujba, credinciosii au mers intr-o procesiune ducand spre case Sfanta Lumina.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Doua extrageri la Loteria fiscala, de Paste. Bonurile castigatoare au fost emise pe 15 februarie si 3 martie
Doua extrageri la Loteria fiscala, de Paste. Bonurile castigatoare au fost emise pe 15 februarie si 3 martie

 Bonurile in valoare de 935 lei emise pe 3 martie au iesit castigatoare la a patra extragere lunara din acest an a loteriei fiscale, iar bonurile fiscale in valoare de 603 lei emise in 15 februarie au castigat loteria fiscala speciala de Paste.

Ce cauta romanii pe Google de Paste.
Ce cauta romanii pe Google de Paste. "Gainile care fac oua rosii", "Ce este Iisus", printre curiozitati

 Portalul de turism Concediu.com a incercat sa afle ce cauta romanii pe Google de Paste, pentru a le prezenta oferte cat mai tentante.

"Urbi et Orbi": mesajul de Paste al Papei Francisc. "Este scandaloasa diferenta dintre bogati si saraci"

Conflictele armate, terorismul, sclavia moderna, abuzurile asupra femeilor si copiilor, saracia si bolile severe au fost invocate de Papa Francisc, duminica, in mesajul transmis credinciosilor la Liturghia de Paste oficiata in Piata San Pietro.

Mesajul lui Klaus Iohannis de Paste pentru romanii din tara si din diaspora. Ce urari au publicat pe Facebook politicienii
Mesajul lui Klaus Iohannis de Paste pentru romanii din tara si din diaspora. Ce urari au publicat pe Facebook politicienii

Klaus Iohannis a transmis duminica, in mesajul de Pasti, ca gandurile sale "cele mai calde” se indreapta catre toti romanii, fie ca se afla in tara sau in afara granitelor.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.