Mii de copii suspină de dorul părinților plecați în străinătate. Puțini îi vor vedea de sărbători
Mii de copii suspină de dorul părinților plecați în străinătate, care nu vor putea veni acasă de sărbători. Mai puțin de jumătate își vor putea îmbrățișa mama sau tatăl peste câteva zile.
Pandemia a rărit și mai mult vizitele în țară. Pe de altă parte, 41% dintre părinții plecați nu intenționează să se întoarcă de tot în România.
Bucuria revederii cu cei dragi rămâne doar un vis pentru mii de copii cu părinții plecați în străinătate. Andreea are 11 ani şi în ultimii 9 și-a îmbrăţişat tatăl doar o dată pe an, când acesta reușea să vină acasă din Elveția. E pasionată de desen și ea se gândește la o surpriză colorată pentru părintele ei.
Andreea: „Mama mi-a spus că atunci când eram eu mică și ea nu putea să gătească, sau stătea cu mine, tata stătea și gătea. Făcea efectiv dezastru în toată bucătăria. Şi aș face așa o bucătărie cu făină pe blat, în aragaz albuș de ou. Adică o bucătărie împrăștiată, parcă ar fi fost război de gătit. Tot ce vreau este să am familia unită de Crăciun.”
Aceeași dorință o au și acești frați din județul Iași.
Reporter: „Cineva lipseşte de acasă?”
Codruța Călin, elevă: „Da, tata.”
Reporter: „Când vorbeşti cu tatăl tău la tel, ce îi spui, ce îi ceri?”
Codruța Călin, elevă: „A zis că trebuie să mai stea acolo.”
Reporter: „De ce pleacă tatăl tău la muncă, în afară?”
Simona Călin, elevă: „Pentru noi, să avem un viitor mai bun.”
Reporter: „Pleacă să muncească şi să aducă bani în familie?”
Simona Călin, elevă: „Exact, da.”
Din păcate, 40% dintre copiii care sunt în grija rudelor vor rămâne fără mângâierea părinților și de Crăciun, potrivit Asociației "Salvați Copiii".
Anca Stamin, directorul de programe al Salvați Copiii: „Față de situaţia anterioară pandemiei, pentru aproximativ 50% dintre copii reîntoarcerea părinţilor a devenit mai rară. Sunt părinți care vin o dată pe an, însă, din păcate, avem destul de multe situații, peste 10%, în care părinții vin o dată a doi ani sau mai rar. Acestea fiind situațiile cele mai grave.”
Iar efectele asupra celor mici nu sunt deloc de neglijat, atrag atenția psihologii.
Mihaela Dinu, psiholog: „Dacă vorbim de ani sau de sărbători la rând în care părinții nu ajung, evident că schimbă realitatea din jurul lor. Pot crea modele parentale în care să se simtă excluși. E bine să nu se întâmple asta pe termen lung. Vorbim cumva de anxietăți care sunt declanșate în această perioadă.”
Pe harta copiilor rămași singuri în țara, zona Moldovei sta cel mai rău. Suceava, Botoșani, Iași și Bacău sunt județele cu cei mai mulți minori care au cel puțin un părinte plecat în străinătate. Fiecare județ cu peste 3.500 de cazuri. De altfel, România are aproape 76.000 de copii rămași în grija rudelor, arată statisticile oficiale.