Mii de copii suspină de dorul părinților plecați în străinătate. Puțini îi vor vedea de sărbători

×
Codul embed a fost copiat

Mii de copii suspină de dorul părinților plecați în străinătate, care nu vor putea veni acasă de sărbători. Mai puțin de jumătate își vor putea îmbrățișa mama sau tatăl peste câteva zile.

Pandemia a rărit și mai mult vizitele în țară. Pe de altă parte, 41% dintre părinții plecați nu intenționează să se întoarcă de tot în România.

Bucuria revederii cu cei dragi rămâne doar un vis pentru mii de copii cu părinții plecați în străinătate. Andreea are 11 ani şi în ultimii 9 și-a îmbrăţişat tatăl doar o dată pe an, când acesta reușea să vină acasă din Elveția. E pasionată de desen și ea se gândește la o surpriză colorată pentru părintele ei.

Andreea: „Mama mi-a spus că atunci când eram eu mică și ea nu putea să gătească, sau stătea cu mine, tata stătea și gătea. Făcea efectiv dezastru în toată bucătăria. Şi aș face așa o bucătărie cu făină pe blat, în aragaz albuș de ou. Adică o bucătărie împrăștiată, parcă ar fi fost război de gătit. Tot ce vreau este să am familia unită de Crăciun.”

Aceeași dorință o au și acești frați din județul Iași.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Reporter: „Cineva lipseşte de acasă?”
Codruța Călin, elevă: „Da, tata.”
Reporter: „Când vorbeşti cu tatăl tău la tel, ce îi spui, ce îi ceri?”
Codruța Călin, elevă: „A zis că trebuie să mai stea acolo.”

Reporter: „De ce pleacă tatăl tău la muncă, în afară?”
Simona Călin, elevă: „Pentru noi, să avem un viitor mai bun.”
Reporter: „Pleacă să muncească şi să aducă bani în familie?”
Simona Călin, elevă: „Exact, da.”

Din păcate, 40% dintre copiii care sunt în grija rudelor vor rămâne fără mângâierea părinților și de Crăciun, potrivit Asociației "Salvați Copiii".

Anca Stamin, directorul de programe al Salvați Copiii: „Față de situaţia anterioară pandemiei, pentru aproximativ 50% dintre copii reîntoarcerea părinţilor a devenit mai rară. Sunt părinți care vin o dată pe an, însă, din păcate, avem destul de multe situații, peste 10%, în care părinții vin o dată a doi ani sau mai rar. Acestea fiind situațiile cele mai grave.”

Iar efectele asupra celor mici nu sunt deloc de neglijat, atrag atenția psihologii.

Mihaela Dinu, psiholog: „Dacă vorbim de ani sau de sărbători la rând în care părinții nu ajung, evident că schimbă realitatea din jurul lor. Pot crea modele parentale în care să se simtă excluși. E bine să nu se întâmple asta pe termen lung. Vorbim cumva de anxietăți care sunt declanșate în această perioadă.”

Pe harta copiilor rămași singuri în țara, zona Moldovei sta cel mai rău. Suceava, Botoșani, Iași și Bacău sunt județele cu cei mai mulți minori care au cel puțin un părinte plecat în străinătate. Fiecare județ cu peste 3.500 de cazuri. De altfel, România are aproape 76.000 de copii rămași în grija rudelor, arată statisticile oficiale.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
A fost rezolvat „misterul” mirosului pestilențial care a înghițit Cluj-Napoca. Nimeni nu a primit nicio amendă de la Gardă
A fost rezolvat „misterul” mirosului pestilențial care a înghițit Cluj-Napoca. Nimeni nu a primit nicio amendă de la Gardă

Cluj-Napoca și localitățile din apropierea orașului au fost sufocate în ultimele 24 de ore de un miros greu de suportat. 

Acestea sunt cele mai folosite nume din România. Milioane de persoane se numesc Maria, Elena, Ion sau Andrei
Acestea sunt cele mai folosite nume din România. Milioane de persoane se numesc Maria, Elena, Ion sau Andrei

Numele tradiționale sunt preferate de numeroși părinți pentru copiii lor. Dovadă că milioane de români se numesc Maria, Elena, Ion sau Andrei. Sunt și părinți care aleg un prenume rar pentru bebeluși.

Escrocheria care te lasă printr-un apel fără niciun ban în cont și este imposibil de combătut. Poate avea chiar vocea mamei
Escrocheria care te lasă printr-un apel fără niciun ban în cont și este imposibil de combătut. Poate avea chiar vocea mamei

Escrocii au găsit o nouă metodă prin care încearcă să le fure banii din conturi oamenilor neatenți. Se numește „spoofing” și înseamnă mascarea identității.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.