Mieii de Paste vor fi extrem de mici si foarte scumpi

Dată publicare: 20-01-2010 00:00
Dată actualizare: 15-04-2012 22:46


Nu va uitati ca pe strazi zapada este cat casa. Nu mai e o vesnicie pana de Pasti. Marea sarbatoare pica devreme anul acesta, adica in 4 aprilie. Ce inseamna asta? Ca mielutii vor fi extrem de mici, dar vor costa mult.

O confirma crescatorii de oi din Marginimea Sibiului, care spun ca oricum ei au cheltuieli foarte mari ca sa aduca animalele in piete.

Anul acesta, un miel nu va putea cantari mai mult de 8-10 kg, numai daca mioarele au fatat deja. Daca vin pe lume in februarie, vor fi si mai micuti. In aceste conditii, ciobanii spun ca vor vinde carnea cu 20-25 de lei kilogramul.

Cu 5 lei pe kg mai mult ca-n 2009. Specialistii spun si ca numarul mieilor care vor fi sacrificati in 2010 va fi la sfert fata de anii trecuti.

Multi crescatori nu vor avea ce sa duca in piete, pentru ca animelele nu au cum sa creasca. Si pe mieii din alte tari vom da cam 10 euro pe kilogram, adica aproape dublu.

Ramane de vazut cat vor tine oierii nostri de pret, mai ales ca au concurenta nu gluma. Marea Britanie de pilda are voie sa trimita iar marfa la export, dupa ce acum un an oile englezilor au avut o anumita boala.

Cumparatorii se gandesc deja din ce altceva sa faca traditionalul drob. Porc sau pui, de exemplu.

Dupa estimarile crescatorilor, pana pe patru aprilie vor fi sacrificati in jur de 110.000 de miei, fata de 400.000 in 2009.

Tags: pasti, miei,


VIDEO PROTVPLUS.RO