Micro-berarii se întrec în producerea de beri artizanale. Cum s-au schimbat gusturile românilor în ultimii ani

×
Codul embed a fost copiat

Ani în șir, în România s-a băut în principal bere blondă. Încet, încet oferta s-a diversificat și au început să apară micro-berarii care produc nenumărate beri artizanale.

Poate de aceea, țară noastră ocupă acum locul trei la nivel mondial la consumul de bere, după Cehia și Austria.

“-Care este băutură preferată când ieșiți la o terasă?
-Cum vezi în față mea! Berea! Exact! Berea artizanală îmi place, pentru gust și savoare, e mult mai ok pentru mine”.

Matei Lucescu – administrator fabrică de bere artizanală: „Cu siguranță berea artizanală în acest moment are un trend ascendent, românii caută din ce în ce mai mult altfel de produse, altfel de arome, gusturi mirosuri. Loturile sunt foarte mici ceea ce ne permite să experimentăm și cu rețete noi”.
Pe lângă rețetele clasice, producătorii de bere artizanală vin cu unele în ediție limitată, care se schimbă de două ori pe an.

Adina Mugescu - cofondator magazin de bere artizanală românească: "Toamna și iarna sunt destul de multe beri negre și beri roșii cu alcoolemie mai ridicată și mult mai aromate, spre exemplu, de fiecare dată în preajma Crăciunului se lansează beri cu scorțișoară. În schimb primăvară și vara sunt ft multe beri fresh cu alcoolemie mai redusă și cu mix de fructe mai interesant de lime, căpșune, în fiecare sezon avem așa o specificitate.

Citește și
Suntem pe locul 3 în lume la consumul de bere. Ce sortiment prinde din ce în ce mai bine la români
Suntem pe locul trei în lume la consumul de bere. Ce sortiment prinde din ce în ce mai bine la români

Julia Leferman, președinte al asociației BERARII ROMÂNIEI: „Românii au călătorit în alte țări și au savurat sortimente variate de bere și atunci așteptările pe care le manifestă și pe piață locală vin în acest sens, în care există o cerere din ce în ce mai mare pe sortimentație cât mai mare de bere

97 la sută din berea produsă în România este consumată pe plan local, iar numărul de producători de bere este în creștere.

Mihai Somfelean, administrator fabrică de bere artizanală: "Noi suntem încă la început, am dat drumul înainte de pandemie, și a fost un an extraordinar de greu, piață Horeca a fost închisă, aproape închisă, ne-am ordientat către supermarketuri. Berile artizanale au gust, au arome, sunt diferite, fiecare producător vine cu ceva în plus, poate mai alcoolizată, mai hameiata, producem beri care au gust."

Ultimele date eurostat plasează România pe locul 7 la producția de bere la nivelul Uniunii Europene, cu 1,7 miliarde de litri în 2020, adică 5% din volumul producției europene.

Iată câteva date despre 2020, conform EUROSTAT.

Germania -7,5 miliarde de litri, 24% din producţia totală a UE
Polonia - 3,8 miliarde de litri de bere, 12% din producţia totală a UE
Spania - 3,3 miliarde de litri de bere, sau 10% din producţia totală a UE
Olanda - 2,5 miliarde de litri de bere, sau 8% din producţia totală a UE
Franţa - 2,1 miliarde de litri de bere, sau 7% din producţia totală a UE
Cehia - 1,8 miliarde de litri de bere, sau 6% din producţia totală a UE
România - 1,7 miliarde de litri de bere, sau 5% din producţia totală a UE.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Doi bărbați din Iași au furat o tonă de bere. Cum cărau baxurile
Doi bărbați din Iași au furat o tonă de bere. Cum cărau baxurile

Doi bărbați din Iași au fost reținuți, miercuri, după ce au fost prinși furând baxuri cu bere.

Suntem pe locul trei în lume la consumul de bere. Ce sortiment prinde din ce în ce mai bine la români
Suntem pe locul trei în lume la consumul de bere. Ce sortiment prinde din ce în ce mai bine la români

Sezonul estival conturează topul băuturilor alcoolice preferate de români. Berea a rămas campioană și poziționează România pe locul 3 mondial la consum, după Cehia și Austria.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev
Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev

Forțele Armate ale Ucrainei își modernizează rapid artileria și rachetele, combinând arme occidentale și sisteme produse local, potrivit colonelului Andriy Zhuravlev, adjunctul șefului de stat major al Armatei.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.