Aviz pacientilor! Medicii de familie au norma: cel mult 20 de bolnavi pe zi

Dată publicare: 07-07-2010 00:00
Dată actualizare: 21-07-2012 18:25


Ei sustin ca numai pentru acest numar de oameni statul poate deconta consultatiile. 

Cei care vor sa ajunga in cabinete si sa nu plateasca totusi pentru vizita stau pe liste de asteptare si cate trei saptamani.

Altii - mai grabiti si indrazneti - negociaza cu doctorul suma care i-ar putea face sa iasa din rand.

Dr. Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie: "Inainte aveam libertate, puteam sta pentru o reteta doua-trei minute, iar la altul cu mai multe afectiuni 40-50 minute. Acum atat avem ... asta facem."

In unele cabinete, conteaza tupeul si banul. Chiar daca la usa stau bolnavi programati din vreme pentru o consultatie, se poate sari peste rand.

Cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate condamna un astfel de comportament. Adina Geana, director CNAS: "Colegiul medicilor ar trebui interveni pentru ca vorbim si de conduita etica a doctorului."

 

Tot cei de la CNAS sustin ca n-ar trebui ca pacientii sa fie trecuti pe liste de asteptare, decat daca discutam despre cei cu boli cronice. Insa reprezentantii doctorilor de familie vin cu o veste si mai proasta: din toamna, timpul de asteptare va fi si de o luna si jumatate, nu de doua-trei saptamani ca acum, cand sunt concedii si aglomeratia nu este atat de mare.


VIDEO PROTVPLUS.RO