Istoria sigilata a Romaniei. Obiecte importante de patrimoniu ar putea fi mutate intr-un depozit al MApN


Ultimul update: Marti 04 Februarie 2014 06:55
Data publicarii: Sambata 01 Februarie 2014 19:20
Categorie: Stiri Sociale

Dupa ce 12 ani au stat ascunse in lazi, intr-o cladire pe cale sa se naruie, cele mai importante dovezi ale istoriei Romaniei ar putea fi mutate, la primavara, intr-un depozit de maxima securitate al Ministerului Apararii.

Stirile PROTV v-au aratat de curand, imagini revoltatoare din interiorul Muzeului National, inchis pentru ca lucrarile de consolidare au esuat, iar autoritatile sunt incompetente.

Cei care ar putea aloca fonduri, pentru salvarea cladirii, sunt incapabili sa gaseasca solutii.

''Ganditorul de la Hamangia'', una dintre cele mai valoroase obiecte de patrimoniu, este tinut departe de ochii publicului si asa o sa ramana pentru multa vreme.

La fel se va intampla si cu restul colectiei din cultura Cucuteni-Cris. In primavara, toate acestea vor fi mutate dintre peretii coscoviti intr-un depozit secret al Ministerului Apararii.

"Ar fi o preluare care presupune nu numai un spatiu suficient de mare si de uscat, ar fi un spatiu care sa fie sub o baza publica pentru ca, va dati seama, sunt valori enorme ale patrimoniului national acolo. E un spatiu care poate sa apartina Minsterului Apararii", a spus secretarul de stat in Ministerul Culturii Radu Boroianu.

Ar fi nevoie de 7.000 de metri patrati. In plus, incaperile ar trebui sa aiba 5 metri in inaltime, dar si sisteme de climatizare.

"Marea problema e aceea ca aceasta cladire nu mai ofera conditiile necesare minime pentru a pastra un patrimoniu atat de mare. Sa fie amenajate in depozite si laboratoare pentru ca este o prioritate de grad zero", a spus directorul Muzeului de Istorie.

Muzeul de Istorie este, in mare parte, inchis din 2002 pentru lucrari de restaurare care ar fi trebuit sa se incheie in 2006. Totul s-a blocat din cauza unui conflict izbucnit intre reprezentantii statului si firma Romconstruct.

"Practic, nimic din ceea ce trebuia sa se termine nu s-a terminat. Inclusiv spatiile care sunt considerate a fi gata, nu sunt functionale pentru muzeu", a explicat directorul.

In 2006, cladirea putea fi reabilitata, alaturi de alte 22 de monumente istorice, printr-un acord cadru de 78 de milioane de euro semnat cu Banca de Dezvoltare.

Guvernantii de atunci sustin ca muzeul a pierdut, insa, banii alocati deorece se afla in litigiu.

In cel mai fericit caz, daca maine s-ar relua santierul Muzeul National de Istorie ar putea fi redeschis abia in 2020.

Tags: muzeu, patrimoniu,

VIDEO PROTVPLUS.RO