Instagram anunţă câteva măsuri de protecţie a adolescenţilor înaintea unei audieri explozive în Congresul american
Şeful Instagram, Adam Mosseri, a oferit marţi câteva garanţii în privinţa protecţiei adolescenţilor, în contextul în care miercuri este audiat pe acest subiect în Congres.
Fostul antreprenor care conduce Instagram de trei ani nu a anunţat nicio modificare majoră, ci o serie de schimbări marginale "pentru ca tinerii să se simtă şi mai protejaţi pe Instagram".
Aplicaţia nu le va permite astfel utilizatorilor să menţioneze în postările lor adolescenţi care nu sunt abonaţi la profilul lor. Reţeaua de socializare făcea deja ca toate conturile minorilor să fie automat private atunci când aceştia se înscriau.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
De asemenea, Instagram va propune, în martie 2022, instrumente pentru a le permite părinţilor să vadă cât timp petrec copiii lor pe aplicaţie şi să instaureze limite. Părinţii vor avea în curând acces la un centru de informare cu tutoriale şi sfaturi ale experţilor.
O altă noutate este că reţeaua de socializare lansează, pe toate marile pieţe anglofone, opţiunea 'Ia o pauză', care le va sugera utilizatorilor să se oprească un moment din urmărirea conţinutului de pe aplicaţie.
"Studii preliminare arată că, atunci când adolescenţii activează această atenţionare, peste 90% dintre ei o păstrează activă ulterior", precizează Adam Mosseri într-un comunicat al companiei.
El a mai anunţat apariţia, din ianuarie, a unei noi opţiuni în cadrul aplicaţiei care le va permite adolescenţilor să vadă toate activitatea lor de pe Instagram, de la postări la comentarii, inclusiv like-uri, şi eventual să elimine o parte dintre ele, pentru a li se permite "să-şi gestioneze mai uşor amprenta digitală".
Aceste modificări nu l-au convins pe senatorul democrat Richard Blumenthal.
"E un pas prea mic. Departe de ce este nevoie pentru a-i proteja pe copii şi pe consumatori", a declarat el marţi pentru AFP.
Aceste anunţuri "par făcute mai mult pentru a distrage atenţia de la audierea de mâine (miercuri - n.r.), decât pentru a ajunge la progrese reale pentru securitatea minorilor", a adăugat alesul, care a mai audiat-o în Congres pe Antigone Davis, responsabilă cu siguranţa la Facebook.
La sfârşitul lunii septembrie, grupul californian a oprit demersul de a lansa o versiune a Instagram pentru copiii sub 13 ani, dar nu a renunţat de tot la idee.
"Salut în continuare o colaborare productivă cu aleşii în vederea îndeplinirii obiectivului nostru comun, şi anume acela de a crea o lume online de care vor beneficia generaţiile viitoare, protejându-le în acelaşi timp", a spus Adam Mosseri.
"Este un anunţ gol de conţinut, făcut pentru a crea diversiune", a reacţionat la rândul său senatoarea republicană Marsha Blackburn, lidera republicană a Comisiei pentru protecţia consumatorilor din Senat, care îl va audia miercuri pe şeful Instagram.
Stephen Balkam, preşedintele Family Online Safety Institute, o asociaţie de apărare a familiilor care folosesc internetul, a salutat anunţul Instagram, spunând că este un semn "încurajator".
"Este cea mai recentă măsură dintr-o serie de îmbunătăţiri pe care le face Instagram de trei ani", a spus el.
"Instagram este mai sigură decât era, mai puţin toxică pentru adolescenţi. Însă nu va fi niciodată perfectă, niciodată complet sigură. Însă asta este valabil pentru toate reţelele de socializare", a adăugat Stephen Balkam.
Imaginea Instagram şi a companiei-mamă, Facebook, redenumită Meta Platforms, a fost puternic afectată în urma unor dezvăluiri ale avertizorului de integritate Frances Haugen, o fostă angajată a Facebook care a făcut publice în această toamnă documente interne.
Acestea arătau că şefii companiei era conştienţi de unele riscuri pentru minori, în special pentru sănătatea mentală a unor fete care se confruntă, imagine după imagine, cu mitul corpului feminin ideal.
La mijlocul lunii septembrie, ca răspuns la acest scandal, Instagram a anunţat că analizează un sistem care i-ar încuraja pe utilizatori să nu se oprească asupra anumitor postări.
"Vom avea în curând mai multe informaţii pe care le vom împărtăşi în legătură cu acest lucru, dar şi cu schimbările în privinţa recomandărilor pentru adolescenţi", a spus marţi Adam Mosseri.
El a reiterat şi că vede, "în fiecare zi", "impactul pozitiv pe care Instagram îl are asupra tinerilor peste tot în lume".
În numeroasele sale audieri în faţa parlamentarilor din mai multe ţări, printre care două în aceeaşi comisie din Senat care îl va audia şi pe Adam Mosseri, Frances Haugen a cerut Facebook şi Instagram să facă publice rezultatele cercetărilor lor privind efectele acestor platforme asupra utilizatorilor.
Acelaşi lucru l-au cerut 12 universitari din întreaga lume într-o scrisoare deschisă către Mark Zuckerberg, publicată luni şi semnată de peste alţi 200 de universitari.
"Vă cerem să solicitaţi o examinare independentă şi transparentă a tuturor cercetărilor dvs. din trecut, din prezent şi din viitor privind sănătatea mentală a copiilor şi adolescenţilor", au scris semnatarii.