Inseminarile si fertilizarile se fac ca si pana acum!

Dată publicare: 08-10-2009 00:00
Dată actualizare: 13-10-2012 07:07


S-a schimbat modificarea: din 8 octombrie se pot face ca si pana acum inseminari si fertilizari in spitalele sau clinicile din Romania. Tot contra cost, tot dupa vechile reguli.


Controversatul ordin al fostului ministru al sanatatii, care le interzicea, va suferi cateva modificari si va intra in dezbatere publica. Astfel, unele etape ale acestor proceduri vor fi gratuite, altele se vor plati.

In modificarile facute va exista o distinctie clara intre costurile procedurilor medicale. Pacienta va plati ca si pana acum stimularea ovariana. Nu va mai plati manopera, adica munca doctorului de prelevare a ovulelor, ci doar materialele sanitare: seringa, ac, manusi.

Toate acestea vor fi notate intr-un document justificativ, in clinica. In acelasi document de plata va fi trecut numarul de ovule recoltate, femeia va da declaratie pe propria raspundere ca nu le va vinde, iar clinica sau spitalul la fel.

Obtinerea embrionilor si implantarea lor vor costa ca si pana acum si nu vor intra sub incidenta traficului de celule.

Mai nou, si specialistii care preleveaza celule stem in timpul nasterii au oprit orice activitate. Cei din Ministerul Sanatatii promit insa ca noile precizari vor linisti apele.

Mai mult, autoritatile au anuntat ca procedurile pot fi reluate chiar din 8 octombrie. Cat despre posibilitatea ca romancele sa beneficieze de prima inseminare sau prima fertilizare gratuita, vom avea un raspuns sigur abia anul viitor.


VIDEO PROTVPLUS.RO