Romancele ar putea face prima fertilizare in vitro pe banii statului

Ultima actualizare: 07-10-2012 15:50

Furie in randul romancelor pentru care singura sansa sa devina mame este fie inseminarea artificiala, fie fertilizarea in vitro dupa ordinul care le spulbera orice speranta sa aiba copii.

Suna disperate in spitale sau in clinicile private ca sa ceara explicatii.

"Il vom corecta si ne gandim chiar ca aceste femei sa beneficieze gratuit de o astfel de procedura", spun cei din minister.

In spitalele de stat si in mai multe clinici cei care au sunat pentru a face fertilizari sau inseminari au aflat ca aceste proceduri au fost sistate temporar. Ba mai mult, au aflat ca sunt in ilegalitate si pot face inchisoare si cei care fac prelevare de celule stem din sange placentar, dar si cei care fac transplant de cornee adusa din import.

Asa ca, pana ministerul schimba ordinul, fie il corecteaza, fie il anuleaza, cei care fac aceste acte medicale risca pana la 10 ani de puscarie.

Dupa ce a izbucnit acest scandal generat de un ordin aberant de ministru, cei din minister se gandesc sa deconteze o fertilizarea in vitro sau o inseminare din asigurari. Peste 6.000 de copii au fost nascuti in ultimii doi ani la nivel national in urma fertilizarii in vitro. Acum, cei cu probleme de fertilitate considera ordinul ministrului un abuz. Nu pot face procedura medicala nici cu bani, nici fara.

Asociatia cuplurilor cu probleme de fertilitate, dar si Asociatia embriologilor au cerut Ministerului Sanatatii anularea in regim de urgenta a acestei hotarari. Toti spun ca in conditiile actuale cuplurile se vad nevoite sa apeleze la medici straini.

Cei din Ministerul Sanatatii spun ca deja lucreaza la modificarea ordinului. In plus, iau in considerare ca prima fertilizare in vitro si inseminare sa fie gratuite si suportate de asigurari din 2010.

In cateva zile, ordinul schimbat, care nu va ingradi actul medical, dar va incrimina mult mai clar traficul de ovule, intra in dezbatere publica.

Ministerul Sanatatii a remis pe site-ul institutiei urmatorul comunicat de presa, in legatura cu acest subiect:

Ultimele prevederi legislative ale Ministerului Sanatatii in domeniul transplantului nu afecteaza activitatea unitatilor sanitare in ceea ce priveste efectuarea procedurilor de reproducere umana asistata.

“Unitatile sanitare pot efectua proceduri de inseminare artificiala si fertilizare in vitro ca şi pâna in prezent, singurele diferente fiind documentele justificative ce trebuie emise pentru decontarea acestora. Ministerul Sanatatii nu a ingradit actul medical, doar a cautat sa inchida portitele care puteau duce la eludarea legii”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in MS.

Astfel, pentru decontarea serviciilor medicale de reproducere umana asistata furnizorii de servicii trebuie sa emita doua documente de plata pentru cele doua etape ale procedurilor.
Un document de plata va reprezenta costurile generate de stimularea ovariana şi cele implicate de prelevarea de celule, mai putin manopera. De asemenea, acest document va inregistra obligatoriu, post prelevare, numarul de ovule recoltat. In acest fel se elimina posibilitatea ca ovulele recoltate care nu au fost implantate sa fie folosite contra cost pentru alte paciente.

Prelevarea de celule trebuie obligatoriu precedata de semnarea de catre donatoare a unui formular din care sa reiasa ca accepta procedura fara sa obtina profit personal.
Cel de-al doilea document va face referinta la procedura implantare a ovulelor fecundate in uter, aceasta procedura se poate tarifa deoarece nu intra sub incidenta prevederilor art. 158 din L95/2006.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO