Indemnizatia pentru un an nu se aplica si mamicilor aflate deja in concediu

Dată publicare: 22-11-2010 00:00
Dată actualizare: 21-08-2012 12:51


Una calda, una rece. Asa curg vestile pentru parintii care au nou-nascuti. Dupa ce mamele au aflat ca nu vor mai putea sta doi ani acasa pe banii statului, ministrul Muncii vine sa indulceasca un pic situatia.

Legea nu se va aplica pentru femeile care sunt deja in concediu postnatal. Intre timp, romancele revoltate semneaza petitii impotriva ideii de reducere a perioadei in care se acorda indemnizatia.

Gabriela este in concediu de crestere a copilului. In afara de Matei, o mai are pe Maria, si se descurca singura cu amandoi.

In crese nu are incredere, mama ei e plecata la munca in Italia, iar soacra ar fi vrut sa se pensioneze anticipat ca sa o ajute, dar statul nu-i mai da voie. Asa ca singura solutie pentru a-si creste copiii este sa ramana acasa inca un an, cat inca ii permite legea.

Multe mamici disperate ca nu au cu cine sa-si lase copilul s-au speriat cand au auzit ca statul vrea sa le cheme mai devreme la munca si au semnat petitii impotriva acestei decizii. Ministrul Muncii ramane insa pe pozitii: perioada de doi ani se va reduce la 18, 14 sau chiar 12 luni.

Ministrul Muncii ofera insa stimulente de patru ori mai mari decat cele aplicate in prezent parintilor care se vor intoarce la munca mai devreme.

Asadar efectele modificarilor le vizeaza pe romancele insarcinate, care vor intra in concediu de crestere la anul.

Singurele vesti bune: din 2011 indemnizatiile vor reveni la 85% din valoarea venitului, iar plafonul pentru femeile cu salarii mari va creste din nou la 4000 de lei.

Ministerul pregateste o noua lege a asistentei sociale. Asta pentru ca in prezent statul acorda prea multe ajutoare. Peste 200: pentru copii, pentru cei fara niciun venit, pentru incalzire, deces si handicap.

Unele familii castiga din indemnizatii suficient cat sa nu-si mai doreasca un loc de munca. Din aceasta cauza, numarul lor va fi mai mic. Iar regulile de acordare ceva mai dure.

De exemplu, o familie va merge la un asistent social, va completa un formular, datele vor fi introduse in calculator si astfel un program va afisa instantaneu ce ajutoare poate primi familia respectiva.

Pentru asta este nevoie fireste si de oameni calificati si de un program informatic.

Tags: indemnizatii,


VIDEO PROTVPLUS.RO