In fiecare an,30 de bebelusi sunt condamnati la inchisoare din prima lor zi

Dată publicare: 12-08-2010 00:00
Dată actualizare: 17-08-2012 19:48


Pedepsiti fara vina. In Romania, zeci de bebelusi traiesc intr-un univers in care in loc de flori au gratii la ferestre. Inca din clipa in care primesc taina botezului si pana fac primii pasi, totul se intampla in penitenciar.

Joi, doua fetite au fost crestinate la Penitenciarul Rahova fara fast si fara mese intinse. Curand ele vor fi luate de langa mamele lor. Se vor reintalni in libertate abia peste un deceniu.

Intr-un astfel de loc vorbele preotului capata un alt inteles. Mamele celor doua fetite au ajuns aici tocmai pentru ca inainte sa fie inchise au facut un pact gresit si nu ales calea cea buna.

De dimineata pana seara, mamele se iau cu treaba. Spala hainute si le intind pe zabrelele de la fereastra. O data pe zi isi pot plimba cu bebelusii. Mai au la dispozitie doar sapte luni impreuna.

Dupa un an, mamele se despart de copiii lor. Se mai pot intalni doar dupa un program foarte bine stabilit: ceea ce inseamna intre 30 de minute si maximum 2 ore pe luna.

"Am ramas surprinsa de o mama detinuta care a spus ca ea nu vrea sa-si creasca copilul acasa, vrea sa ramana in detentie. Majoritatea au mai bune conditii in penitenciar decat au acasa. Noi le asiguram din prima zi de nastere tot ce au nevoie: pampers, lapte", a spus Nina Stroe, ofiter de presa Penitenciarul Spital Rahova

Dar cum, pana la urma, pruncii nu au nicio vina si nu pot fi inchisi pentru pacatele mamelor, acestia sunt luati de langa acestea. Ajung in grija statului sau a rudelor.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO