Gata cu lucrarile de diploma furate. Facultatile depisteaza plagiatul

25-02-2011 18:11


Tinerii absolventi de facultate refuza sa-si puna mintea la contributie. Altfel de ce ar fi la vanzare doar pe internet peste un milion de lucrari de diploma?

Ca sa combata fenomenul, in unele institutii de invatamant s-au instalat programe care depisteaza furtul intelectual. Dar nu in toate, asa ca oficialii din Ministerul Educatiei cer masuri grabnice.

Peste 200 de site-uri se lauda cu mii de lucrari de licenta gata facute. Cu 150 de lei, orice student devine expert in economie, drept sau medicina. Pentru ca plagiatul sa fie cat mai greu de depistat, unii vand doar capitole.

Chiar si asa, profesorii sunt tot mai atenti. De pilda, Facultatea de Stiinte Politice are un program prin care depisteaza furtul de pe net in mai putin de cinci minute.

Chiar in aceasta saptamana s-a aflat ca o lucrare despre Revolutia din 1989 are pasaje din cel putin 25 de surse.

Evident, studentul a fost respins. Cei care s-au prins ca afacerea le este pusa in pericol au gasit deja solutii ca sa ramana pe piata si lucreaza la comanda, insa cer de 10 ori mai mult.  Odata cu noua lege a educatiei, toate universitatile vor fi obligate sa-si puna la punct un sistem prin care sa combata plagiatul.

VIDEO PROTVPLUS.RO