O batrana de 84 de ani si casa ei stau in calea unui mare proiect. Femeia din Alba s-a baricadat in fata buldozerelor

07-10-2014 13:48


Incident dureros petrecut intr-un sat din Alba. O parte din casa in care o bunica de 84 de ani a locuit o viata a fost daramata pentru ca statea in calea unui mare proiect: constructia unei cai ferate.

Pentru femeie momentele au fot sfasietoare, dar, in final, cu o putere incredibila, s-a dovedit mai tare ca executorul judecatoresc. In timp ce buldozerele ii daramau gospodaria, ea s-a baricadat intr-o camera si a refuzat sa plece.

"Eu nu ies de aici, s-o darame, sa cada pe mine, e casa mea. Eu aici dorm la noapte", a spus femeia.

Cu mainile impreunate ca pentru rugaciune, tanti Maria priveste cu lacrimi in ochi ce s-a ales de toata viata ei. A locuit in aceiasi casuta peste 50 ani.

"Cu sotul meu am facut casa, aici a fost loc gol. Din manutele astea, nu a fost usor si acum vin hotii si talharii astia si ma scot afara", povesteste batrana, Maria Nadrea.

Gospodaria ei, dar si altele aflate in zona, stau in calea unui proiect costisitor: constructia unei cai ferate de mare viteza, parte a coridorului 4 pan european, care va lega vama Curtici de Brasov.

Dupa evaluare, statul i-a oferit batranei 90.000 de lei ca sa isi cumpere alta locuinta. Nu au putut intra in posesia sumei pentru ca, dupa moartea sotului, nu au facut succesiunea, care costa cateva mii de lei.

"In prima faza, in 15, au venit sa iesim afara, ca nu mai e nimic al nostru, prin hotarare de Guvern", a spus Nicolae Nandrea, fiul batranei.

Cei de la CFR spun ca le vor asigura batranei si fiului ei un apartament in Alba Iulia, pana la inceputul anului viitor, timp in care cei doi ar trebui sa isi puna ordine in acte.

"Conform hotararii de guvern, se materializeaza coridorul de expropriere si toate constructiile si anexele sunt in proprietatea statului. Constructia a fost evaluata in totalitate", a spus executorul judecatoresc.

"Cineva a luat hotararea sa ii mute in Alba pana pe 15 ianuarie si dupa ceea ne-au spus: nu ne mai intereseaza", a spus nora batranei.

Marti, in momentele dramatice prin care a trecut familia, nora femeii si-a pierdut cunostinta si a avut nevoie de ingrijiri medicale. Insa tanti Maria s-a tinut tare. In timp ce buldozerele muscau din peretii casei, s-a baricadat intr-una din camere si a refuzat sa mai iasa.

"Nu mi-e frica de nimic, Dumnezeu dragutul m-a ajutat sa imi fac ce am facut.Nu mi-e frica de nimic!", a strigat femeia.

Intr-un final, neputincios in fata hotararii batranei de a ramane in casa chiar cu pretul vietii, executorul judecatoresc a decis sa amane demolarea.

VIDEO PROTVPLUS.RO