EVALUARE NATIONALA 2014, PERLE la limba romana. "La scoala la noi nu a venit niciun scriitor, a venit doar Politia"

Dată publicare: 24-06-2014 14:39
Dată actualizare: 27-06-2014 07:10


perle evaluare nationala

PERLE EVALUARE NATIONALA 2014. Ca de fiecare data, elevii romani nu au "dezamagit" si au oferit si in acest an perle memorabile la examenul de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale.

PERLE EVALUARE NATIONALA 2014. "Genul liric e atunci cand autorul scrie in versuri, despre experientele lui intime", iar "anul nou neprihanit vrea sa fie de fapt o fata virgina". Asta au inteles, cativa elevi de clasa a VIII-a, din poezia "Randuri pentru Anul Nou", a lui Ion Minulescu, unul dintre subiectele, evaluarii la limba romana.

Un alt copil, are o nedumerire: de ce au primit o poezie despre iarna in toiul verii? Raspunsul nu-l va afla probabil niciodata si chiar daca e amuzant, comentariul lui nu se regaseste in baremul de corectare si nu va fi punctat. "Nu inteleg ce ni se da o poezie cu Anul Nou in luna iunie!" s-a intrebat intreaba un elev din Constanta, caruia poemul lui Minulescu nu i-a fost pe plac.

Altii cred ca "poetul asta era super-indragostit de o femeie pe care voia sa o atraga in casa lui si i-a zis Anul Nou ca sa ne induca pe noi in eroare". Exista de asemenea convingerea ca "genul liric este telenovela, doar ca nu e filmat, e scris de scriitori pe hartie sau in word", "finut si feminin, ca un cantec de lira".

Despre rolul virgulei in secventa "Bine ai venit, An Nou!", un elev scrie ca "este unul de politete, pentru ca pregateste venirea Revelionului", in timp ce un coleg de-al sau vede virgula ca artificiile care "intampina anul nou".

Ancorat mai degraba in realitatea tehnologica decat in cea a scolii, un copil mentioneaza: "Doua coordonate spatiu-timp pot fi ceasul de pe peretele clasei si aplicatia de busola, din telefonul elevilor".

PERLE EVALUARE NATIONALA 2014.Si in judetul Vaslui s-au inregistrat cateva perle memorabile la evaluarea nationala la limba romana, adunate de cotidianul local Vremea Noua. “La scoala la noi nu a venit un scriitor niciodata, a venit doar Politia, cand nea spus sa nu ne batem cu copii si sa nu ne furam telefoanele niciodata, pentru ca e foarte urat si poti merge la inchisoare pe viata. Scriitorii nu au venit la noi poate ca nu stiu eu, nu ia-m vazut sau nu stiu ei unde e scoala nostra”, a raspuns un elev din Husi la cerinta care ii cerea sa relateze o intalnire organizata de scoala cu un scriitor contemporan. "Scriitorii contemporani sunt cei care nu au murit inca de aceea intalnirile cu ei in scoala sunt posibile”, a notat un alt elev, insa din Barlad, la aceeasi cerinta.

Unii dintre copii au gasit sensuri ascunse in subiectele de la evaluare: „Genul liric se intalneste cam peste tot in aceasta poiezie, de aceea a mentiona numai doua trasaturi din toata poiezia este o intrebare capcana”. “M-am intalnit cu Eminescu pe strada la Barlad si era tare trist”, a scris un alt elev. Iar un coleg de-al sau a conchis cu tristete: "Nu are cum sa fie vorba despre Anul Nou, adica Revelion. Eu cred ca se refera la noi, ca daca nu luam examenul, mai facem un nou an in clasa a VIII-a”.
 

PERLE EVALUARE NATIONALA 2014. La exercitiile de gramatica, intr-o teza conjunctia "si" devine "o parte de vorbire micuta, dar importanta. Dar si o parte de propozitie pentru ca ne-ati prezentat-o intr-o propozitie. Mai precis intr-o fraza", scrie acelasi elev.

Exemplele pot continua cu discutia despre empatie. Unii cred ca "empatie scrii de fapt cand ti-e lene sa scrii simpatie". "Copiii cu empatie inseamna ca sunt voiosi si rad mult, fara sa enerveze lumea" se mentioneaza intr-o alta lucrare.

Un alt elev crede ca a facut totul bine, din moment ce le-a scris profesorilor urmatorul mesaj: "Am scris 143 de cuvinte, fara sa le numar pe cele din aceasta propozitie. Deci ar trebui macar aici sa primesc punctaj maxim".

"Chiar daca par doar glume, aceste perle se regasesc pe foile de examen ale elevilor care au terminat acum 8 clase. Cu siguranta profesorii nu vor puncta raspunzurile amuzante, ci doar pe cele corecte. Tot ce putem face este sa speram ca rezultatele examenului vor fi mai bune decat cele de la simularea din februarie, cand mai mult de jumatate dintre ei au luat note sub cinci" a relatat Liliana Curea, corespondent ProTv.


Citeste si: EVALUARE NATIONALA 2014 subiecte si barem de corectare

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO