Emil Boc: Bugetarii vor primi al 13-lea salariu aferent lui 2008

06-02-2009 00:00


Guvernul le va da bugetarilor al 13-lea salariu aferent anului 2008, potrivit unei declaratii a premierului, postata pe site-ul Guvernului.


Pare a fi ultima concesie pe care o face Executivul. Pentru 2009, a anuntat reduceri drastice ale cheltuielilor cu personalul si ale celor pentru bunuri si servicii. Pe hartie, insa cheltuielile n-au scazut chiar asa de tare. 

Aproape 16 miliarde de lei merg anul acesta din buget spre cheltuielile salariale. Cu 1% mai putin decat in 2008. Insa doar o treime din suma se duce catre salariile propriu-zise. Restul - sporuri si prime.

De pilda, sporurile pentru conditiile de munca primesc un miliard de lei, cu 10% mai putin decat anul trecut. Au mai scazut cu 78% si sumele alocate pentru plata orelor suplimentare. Iar primele de vacanta s-au diminuat si ele cu 40%.

Au crescut insa substantial sumele alocate pentru indemnizatiile de delegare si detasare - adica banii primiti, de pilda, de bugetarii care muncesc intr-un alt oras decat cel in care au domiciliu.

Si pentru indemnizatiile de conducere - 18 milioane de lei in plus fata de anul trecut. Desi s-a vorbit de stransul curelei.

Pe bunuri si servicii se vor cheltui 4,5 miliarde de lei - 10% in minus fata de 2008. Adica mai putina mobila si drumuri mai rare la benzinarie. Si facturi mai mici la curent electric ori caldura.

Guvernul nu s-a atins insa de cheltuielile pentru deplasari - raman la nivelul anului trecut. Parca auzisem insa de deplasari numai cu mijloacele de transport in comun ori la clasa economic.

Bugetarii vor primi mai multa mancare insa mai putine medicamente anul acesta. Dar vor fi bine aparati. S-au dublat cheltuielile pentru munitie si armament.  

Bugetul a ajuns la Parlament. In 10 zile se va finaliza dezbaterea

Vezi ce masuri a luat Guvernul pentru a strange bani la buget!

Proiectul de buget pentru 2009, aprobat de Guvern

VIDEO PROTVPLUS.RO